INFORÁDIÓ
2021. április 14. szerda
Tibor

önkormányzati választás

kampány

pálffy ilona

Kihelyezik az őszi önkormányzati választások hirdetményeit az újbudai önkormányzat épületére 2019. augusztus 12-én.

Kopogtat a kampány, kezdődik az ajánlásvadászat

Infostart / InfoRádió - Szabó S. Gergő

Megkezdődött a hivatalos választási kampány, augusztus 24-től a választópolgárok már ajánlásokat is tehetnek a képviselő- és polgármesterjelöltekre, arra, hogy kik szerepeljenek a szavazólapokon.

Augusztus 24-én, szombaton, a szavazást megelőző 50. napon kezdődik az önkormányzati és nemzetiségi választás hivatalos kampánya, akkortól lépnek életbe a kampányra vonatkozó szabályok is. A törvény szerint kampánytevékenység minden, ami alkalmas a választói akarat befolyásolására, kampányeszköz például a plakát, a választók közvetlen megkeresése, a politikai reklám és hirdetés, valamint a választási gyűlés.

Nem minősül viszont választási kampánynak a választási szervek tevékenysége és az állampolgárok közötti személyes kommunikáció. A választási kampány végéig a jelölőszervezetek és a jelöltek engedély nélkül készíthetnek plakátot, de a plakátokon és a szórólapokon is fel kell tüntetni, hogy ki készítette a hirdetményt.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában kiemelte, hogy az önkormányzati választásról szóló értesítést péntekig kellett postai úton megkapniuk a választópolgároknak. Ezeken az értesítőkön minden, a szavazással kapcsolatos tudnivaló szerepel, elsősorban az, hogy a választás napján, október 13-án hol adhatja le voksát a választópolgár.

Új szabályok vonatkoznak az átjelentkezőkre, csak azoknak van erre lehetőségük, akik a választás napjának kitűzése előtt legalább harminc nappal, magyarán június 26-ig választottak maguknak tartózkodási helyet. Ebben az esetben az ottani polgármesterre és képviselő-testületre szavazhatnak, ha átjelentkeznek.

A Nemzeti Választási Iroda elnöke hangsúlyozta, hogy a választások lebonyolításához speciális informatikai rendszer kiépítésére van szükség. "Bonyolultabb a rendszer, és változtak is szabályok. A rendszerünk már készen áll, volt egy igazgatási próba, folyik a jelöltajánlási rendszer tesztje, majd a választást megelőző két hétben lesz két nagy, általános próba" - mondta Pálffy Ilona, és hozzátette: a nemzetiségi szavazás miatt hosszadalmas lesz idén az önkormányzati választás, de a választási iroda mindent megtesz a voksolás gördülékeny lebonyolítása érdekében.

Képviselő- és polgármesterjelölteket, valamint megyei listát ajánlani szombattól lehet. A választópolgárok ajánlóíveken ajánlhatnak képviselőjelölteket. Egy választópolgár több jelöltet is támogathat.

Az önkormányzati választáson induló jelöltek és jelölőszervezetek nem kapnak állami kampánytámogatást, és a kampányra fordítható összegnek sincs felső korlátja.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó hang

Kezdődik az önkormányzati választás kampánya
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018