eur:
394.52
usd:
369.69
bux:
65160.61
2024. április 19. péntek Emma
Kihelyezik az őszi önkormányzati választások hirdetményeit az újbudai önkormányzat épületére 2019. augusztus 12-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Kopogtat a kampány, kezdődik az ajánlásvadászat

Megkezdődött a hivatalos választási kampány, augusztus 24-től a választópolgárok már ajánlásokat is tehetnek a képviselő- és polgármesterjelöltekre, arra, hogy kik szerepeljenek a szavazólapokon.

Augusztus 24-én, szombaton, a szavazást megelőző 50. napon kezdődik az önkormányzati és nemzetiségi választás hivatalos kampánya, akkortól lépnek életbe a kampányra vonatkozó szabályok is. A törvény szerint kampánytevékenység minden, ami alkalmas a választói akarat befolyásolására, kampányeszköz például a plakát, a választók közvetlen megkeresése, a politikai reklám és hirdetés, valamint a választási gyűlés.

Nem minősül viszont választási kampánynak a választási szervek tevékenysége és az állampolgárok közötti személyes kommunikáció. A választási kampány végéig a jelölőszervezetek és a jelöltek engedély nélkül készíthetnek plakátot, de a plakátokon és a szórólapokon is fel kell tüntetni, hogy ki készítette a hirdetményt.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában kiemelte, hogy az önkormányzati választásról szóló értesítést péntekig kellett postai úton megkapniuk a választópolgároknak. Ezeken az értesítőkön minden, a szavazással kapcsolatos tudnivaló szerepel, elsősorban az, hogy a választás napján, október 13-án hol adhatja le voksát a választópolgár.

Új szabályok vonatkoznak az átjelentkezőkre, csak azoknak van erre lehetőségük, akik a választás napjának kitűzése előtt legalább harminc nappal, magyarán június 26-ig választottak maguknak tartózkodási helyet. Ebben az esetben az ottani polgármesterre és képviselő-testületre szavazhatnak, ha átjelentkeznek.

A Nemzeti Választási Iroda elnöke hangsúlyozta, hogy a választások lebonyolításához speciális informatikai rendszer kiépítésére van szükség. "Bonyolultabb a rendszer, és változtak is szabályok. A rendszerünk már készen áll, volt egy igazgatási próba, folyik a jelöltajánlási rendszer tesztje, majd a választást megelőző két hétben lesz két nagy, általános próba" - mondta Pálffy Ilona, és hozzátette: a nemzetiségi szavazás miatt hosszadalmas lesz idén az önkormányzati választás, de a választási iroda mindent megtesz a voksolás gördülékeny lebonyolítása érdekében.

Képviselő- és polgármesterjelölteket, valamint megyei listát ajánlani szombattól lehet. A választópolgárok ajánlóíveken ajánlhatnak képviselőjelölteket. Egy választópolgár több jelöltet is támogathat.

Az önkormányzati választáson induló jelöltek és jelölőszervezetek nem kapnak állami kampánytámogatást, és a kampányra fordítható összegnek sincs felső korlátja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Újra támad az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Újra támad az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Jön a Portfolio következő lakossági befektetési eseménye, a Portfolio Investment Day 2024. Május 16-án várjuk azokat, akik a legtöbbet szeretnék kihozni megtakarításaikból! Előadóink cégvezetők, pénzügyi vezetők, portfóliómenedzserek, elemzők és profi befektetők, akiktől releváns befektetési ötleteket szerezhetnek a jelenlévők. A konferencián kiemelten foglalkozunk a hazai állampapírokkal, a nyersanyagpiacokkal, a kriptoeszközökkel, valamint hazai és nemzetközi részvényekkel.   A rendezvényen velünk lesz többek között Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója, Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója, és a Cápák közöttből jól ismert Balogh Petya és Orbók Ilona is. Az eseményre itt lehet regisztrálni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×