eur:
395.04
usd:
370.8
bux:
65132.72
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

MOKK: nem igazak a lakáshitelezés drágulásról szóló híresztelések

Drágítja a lakáshitel felvételt a július 1-je óta hatályos új közjegyzői díjrendelet és a pénteken életbe lépett új kamarai iránymutatás – írta a Portfolio. A portál szerint a 20 ezer forintos költségátalány hatására akár háromnegyedével is emelkedhet az okiratszerkesztési díj ebben az esetben. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara jogi irodavezető-helyettese az InfoRádiónak azt mondta: a díjrendelet nem drágította a lakáshitelezést, hanem jelentős kedvezményeket biztosít az ügyfeleknek.

Több olyan híresztelés is megjelent, talán félreértések nyomán, mintha a megjelent kamarai iránymutatás valamiféle új szabályozást tartalmazna a díjrendelethez képest, ami azonban nem igaz – emelte ki Pulinka Mihály.

A pénteken életbe lépett

MOK 104-es számú iránymutatása egy egyoldalas dokumentum, ami az új díjrendeletnek a 38/A és 38/B szakaszait értelmezi. Nem új szabályokat teremt,

nem szűkíti le például a díjkedvezményekre jogosultaknak a körét, hanem a lakáscélú jelzálog-hitelszerződésekhez kapcsolódó egyoldalú közjegyzői okiratokhoz kapcsolódóan pár fogalmat értelmez a díjrendeletben, húzta alá az irodavezető-helyettes.

Például, hogy mit jelent a tervezet fogalma, a tartalmi változtatás a közjegyző részéről, amik mind kihatnak a közjegyzői díjszabásra, és ezekben adja a támpontot a 104-es számú iránymutatás. Értelmezésre kerültek olyan szavak, kifejezések, amik részben a magyar nyelv sajátosságai, részben a korábban eltérő gyakorlat miatt értelmezést igényeltek, hogy egységes legyen a közjegyzők gyakorlata – ismételte meg a szakember. Leszögezte:

az augusztus 9-én hatályba lépő iránymutatás nem érinti azt, hogy mennyibe kerül a közjegyzői díj.

Pulinka Mihály álláspontja szerint

az sem igaz, hogy maga a díjrendelet drágított volna a lakáshitelezésen,

ugyanis az említett 38/A és 38/B szakasza a díjrendeletnek kifejzetten egy jelentős, 70 százalékos díjkedvezményt biztosítanak a lakáscélú jelzálog-hitelszerződésekhez kapcsolódó egyoldalú közjegyzői okiratokra. A díjrendelet 38/A illetve 38/B szakaszaiban foglalt feltételek teljesülése esetén a díjkedvezmény a közjegyző oldalán azt eredményezi, hogy kevesebb összeget tud elkérni közjegyzői díjként, mint korábban, húzta alá.

A szakember végezetül arra hívta fel a figyelmet, hogy a pénzintézetek maguk is sokat tudnak annak érdekében tenni, hogy olcsóbb legyen a közjegyzői díj.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×