INFORÁDIÓ 
2020. július 15. szerda
Henrik, Roland

nyaralás

közvélemény-kutatás

üdülés

vakáció

A Balaton-átevezés résztvevői Fonyód és Badacsonytomaj között 2018. július 14-én. A versenyzőknek 10,2 kilométeres távot kell teljesíteniük Fonyódtól Badacsonytomajig és vissza.

Több millióan nem jutnak el nyaralni

Infostart

A magyarok többsége itthon tölti a vakációt, és döntően apartmanokban foglal szállást.

Nagyjából 3,7 millió magyar felnőtt sohasem nyaral – derült ki a Publicus Intézet felméréséből, amelyet a Népszava megbízásából készített. A közvélemény-kutatás szerint minél idősebb valaki, annál valószínűbb, hogy otthon tölti a nyári pihenését: a 60 év felettiek majdnem 70 százaléka (nagyjából 1,4 millió ember) nem mozdul ki, a 45-59 éves korosztálynak pedig 37 százaléka nem engedhet meg magának kiruccanást.

A ritkán vagy egyáltalán nem nyaralóknak 31 százaléka hivatkozott együttesen három okra – egészségi állapot és kor, a társ hiánya, más pihenési módokat favorizál – amikor arról kérdezték, miért nem mozdul ki. A legtöbben a pénz hiánya miatt kénytelenek otthon maradni a középkorúak és az idősek közül.

Aki nyaralni megy, az legszívesebben belföldön teszi ezt.

Fizetős szállást 55 százalék vesz igényben itthon. További 5 százalék saját vagy családi nyaralóban élvezi a nyári semmittevést, míg az emberek 4 százalékának a rokonok biztosítanak elhelyezést. Kizárólag külföldön csak a magyarok 12 százaléka nyaral, és 24 százalékuk pihen több-kevesebb rendszerességgel kü- és belföldön is.

A nyaralni járó hatmillió magyar költési szokásai meglehetősen különbözőek. Ötven százalékuk több mint 300 ezer forintot költ a családi pihenésre összesen. Mindössze az emberek 10 százaléka állította, hogy egy egyhetes nyaralásra fejenként 101-150 ezer forinttal kalkulál. A legtöbben (42 százalék) úgy számolnak, hogy egy hét napos pihenésre 51-100 ezer forint jut fejenként, de 40 százalék fejenként 26-50 ezer forinttal számol.

Szállodába vagy panzióba 27 százaléknyian mennek, az apartmanok népszerűbbek, ott 39 százalék pihen. A kempingeket a hazai nyaralók 3 százaléka választja. Továbbá van körülbelül 30 százalék, aki nem dönti el előzetesen milyen szálláshelyet foglal, hanem a helyszíni lehetőségek alapján határoz.

Nyitókép: MTI/Varga György
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018