INFORÁDIÓ 
2020. július 11. szombat
Lili, Nóra

pedagógus

pedagógusbér

rétvári bence

psz

Tiltakozó akciót indítottak a tanárok, közben újabb béremelést jelentett be az Emmi

Tiltakozó akciót indítottak a tanárok, közben újabb béremelést jelentett be az Emmi

InfoRádió

Egyre több pedagógus közli, hogy mennyi fizetést kap, egy közösségi médiában indított akció keretében. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) országos ifjúsági tagozata kérte arra az oktatókat, hogy mutassák meg, hány év munka és tanulás után mekkora a keresetük. A szakszervezet alelnöke hangsúlyozta, hogy ez már része a tiltakozó akciósorozatnak. A jövő évi költségvetésben az oktatásra több tíz milliárd forintos többlet jut, amelyet az igazgatók fizetésemelésére fordítanak majd – reagált az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence azt mondta: a pedagógusok bére az elmúlt években jelentősen emelkedett.

Ahhoz képest, hogy nyári szünet van, elég sok bejegyzés jelent meg a közösségi médiában a Pedagógusok Szakszervezetének felhívása nyomán, amely elsődleges célja a figyelemfelhívás a társadalom részére – fogalmazott Gosztonyi Gábor, a szervezet alelnöke az InfoRádiónak nyilatkozva.

A PSZ úgy gondolja, a kormánypropagandával szemben - amely folyamatoson azt sulykolja, hogy soha ilyen megbecsült nem volt a pedagógus társadalom -, be kell bizonyítani, hogy ez nem igaz. Gosztonyi Gábor úgy fogalmazott, hogy mióta 2014-ben befagyasztották a vetítési alapot, ami a pedagógus bértáblának a kiszámítási alapja, a pedagógusok nem kapnak egyetlen fillért sem, ugyanakkor a munkaterheiket folyamatosan emelik.

Az akció nincs időkorláthoz kötve, addig tart, ameddig születnek újabb és újabb posztok – jegyezte meg az alelnök, hozzátéve, hogy miután egyetlen egy követelésünket nem építették bele se a köznevelési törvény és egyéb jogszabálymódosításokba, se a költségvetési törvénybe, ezért

egy "elég intenzív tiltakozó kampányba" fognak kezdeni, ez ennek az egyik lépése.

"Attól, mert nyár van, azt gondolom, hogy folyamatosan kell jelezni a kormánynak, hogy a pedagógus társadalom elégedetlen. Ennek az elégedetlenségnek pedig egyre inkább hangot fog adni" – húzta alá.

Az iskolaigazgatók vannak soron

A pedagógusok bére az elmúlt években jelentősen emelkedett, ha az oktatási költségvetést nézzünk, akkor azt láthatjuk, hogy 2010 óta 645 milliárd forint a többlet, mondta Rétvári Bence az InfoRádiónak. Ebből jutott az 50 százalékos pedagógus béremelésre is az elmúlt években, emlékeztetett az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

A politikus azt is kiemelte,

a jövő évi költségvetés többletforrásaiból is jut egy újabb béremelési ütemre,

az iskolaigazgatók béremelése következhet el. A következő hetekben, hónapokban fog zajlani az előkészítő munka, hogy milyen szempontok alapján és mekkora összegben történjék a pontos béremelés, ismertette. A többletből azoknak a pedagógusoknak is jut a jövedelem emelésére, akik minősítik magukat, ami bértáblaugrással és fizetésemelkedéssel járnak, emelte ki Rétvári Bence.

Az Emmi parlamenti államtitkára végezetül megjegyezte, a kormány azért hívta életre a köznevelési kerekasztalt, hogy mind a szakszervezetekkel, mind a szülők képviselőivel, mind a diákok képviselőivel, mind az iskola fenntartók képviselőivel, a nemzeti pedagógus karral, a munkáltatókkal, a tudom és művészeti élet képviselőivel egyaránt beszéljen a köznevelés fontos és stratégiai kérdéseiről. Az ülések jó részétől sajnos, jegyezte meg Rétvári Bence, a szakszervezetek képviselői távol maradtak, de amikor ott voltak, minden kérdést megvitattak velük. "A helyük mindig ott volt, mindig ott van és mindig ott lesz" – hangsúlyozta.

A DK kiderítené

Közben a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese levélben keresi meg az összes tankerület vezetőjét, és választ kér tőlük arra, hogy milyen mértékű a pedagógushiány, és azt hogyan tudják orvosolni.

Keddi sajtótájékoztatóján Arató Gergely azt mondta, a pedagógushiány a közoktatás minden területére jellemző. Nem véletlen szerencsétlenségről van szó, az a kormány a felelős a kialakult helyzetért, ami elvette a pedagógusok önállóságát és minden alkalommal megalázza őket – fogalmazott, elszomorítónak nevezve, hogy a pályakezdő fiataloktól azt kérik, havi 130-140 ezer forintos nettó fizetésért tanítsanak gyerekeket.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Béreik miatt tiltakoznak a pedagógusok
 
Rétvári: A pedagógusok bére jelentősen emelkedett
 
DK: az oktatás minden területén jelentős a pedagógushiány
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018