eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A vájárképzésben résztvevő egyik tanuló munkadarabot jelöl a Kökönyösi Szakközépiskola faipari műhelyében Komlón 2014. szeptember 16-án. Két évtized után Baranyában, Nógrádban és Borsodban indult be újra a hároméves vájárképzés, Komlón tizennégy fiatal tanulja ezt a szakmát. A diákok egyéves gépészeti, ács és kőműves alapképzés után sajátíthatják el a bányaismereteket, majd képessé válnak bányagépek kezelésére, szerelésére, geológiai, geodéziai, hírközlési berendezések használatára is.
Nyitókép: Sóki Tamás

Friss információk arról, mi lesz az OKJ helyett

Megszűnnek az OKJ-s képzések. A kormány jövőre teljesen átalakítja a szakképzési rendszert, hogy az korszerűbb legyen, a jelenlegi struktúrában ugyanis sok olyan tevékenységet is szakmaként oktatnak, amelyek valójában munkakörök.

Az Országos Képzési Jegyzék szisztémája elavult - indokolta a változtatást az InfoRádióban Pölöskei Gáborné, az Innvációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára.

"A gazdaság elvárásaihoz jobban igazodó struktúrára van szükség, nagyon gyorsan változik a technológiai, ipari, gazdasági környezet, a gyors változás eredménye az, hogy újabb és újabb szakmák, munkakörök jönnek létre."

Az a baj szerinte az OKJ-vel, hogy az utóbbi években összekeveredtek benne a szakmák és a munkakörök.

"Az OKJ-ben körülbelül 760, államilag elismert képzés folyik, Németországban ez 320 körüli, Dániában 110 körüli. Rettentően elaprozódtak a képzések"

- vélekedett Pölöskei Gáborné. Sorolta: nálunk a listában megjelennek az asszisztensek, ügyvezetők, menedzseri feladatok, valamint a különböző gépkezelők. Utóbbiakkal kapcsolatban kiemelte: ha nekik lenne egy alap szakmájuk, egy gyors átképzéssel bármilyen gép üzemeltetését el tudnák látni; a cél tehát egy stabil alapképzés.

Szerinte az alapszakmákat a jelenlegi rendszerben, a specializációkat a felnőttképzésben oktatnák.

"Például

ha valaki gépésztechnikus akar lenni, akkor beiratkozik egy ilyen ágazatot szolgáló technikumba, annak az első két éve egy általános gépésztechnikusi képzést adna,

aztán pedig hogy a duális képzés mely helyszínen történne, azon múlna, hogy mely technológia felé megy a tanuló."

Ha valaki ezek után szerinte még üzletvezető szeretne lenni, akkor azt egy külön tanfolyamon fogja tudni elsajátítani.

Az OKJ megszüntetéséről és a szakképzés teljes átalakításáról szóló indítványt már augusztus végén, szeptember elején a kormány elé terjeszti a minisztérium, hogy az iskolák az őszi nyitott napokon már ennek megfelelően tájékoztathassák a hozzájuk fordulókat.

Pölöskei Gáborné hangsúlyozta, az új rendszer nem lesz drágább, mint a mostani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×