INFORÁDIÓ 
2020. április 1. szerda
Hugó

okj

oktatás

pölöskei gáborné

A vájárképzésben résztvevő egyik tanuló munkadarabot jelöl a Kökönyösi Szakközépiskola faipari műhelyében Komlón 2014. szeptember 16-án. Két évtized után Baranyában, Nógrádban és Borsodban indult be újra a hároméves vájárképzés, Komlón tizennégy fiatal tanulja ezt a szakmát. A diákok egyéves gépészeti, ács és kőműves alapképzés után sajátíthatják el a bányaismereteket, majd képessé válnak bányagépek kezelésére, szerelésére, geológiai, geodéziai, hírközlési berendezések használatára is.

Friss információk arról, mi lesz az OKJ helyett

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Megszűnnek az OKJ-s képzések. A kormány jövőre teljesen átalakítja a szakképzési rendszert, hogy az korszerűbb legyen, a jelenlegi struktúrában ugyanis sok olyan tevékenységet is szakmaként oktatnak, amelyek valójában munkakörök.

Az Országos Képzési Jegyzék szisztémája elavult - indokolta a változtatást az InfoRádióban Pölöskei Gáborné, az Innvációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára.

"A gazdaság elvárásaihoz jobban igazodó struktúrára van szükség, nagyon gyorsan változik a technológiai, ipari, gazdasági környezet, a gyors változás eredménye az, hogy újabb és újabb szakmák, munkakörök jönnek létre."

Az a baj szerinte az OKJ-vel, hogy az utóbbi években összekeveredtek benne a szakmák és a munkakörök.

"Az OKJ-ben körülbelül 760, államilag elismert képzés folyik, Németországban ez 320 körüli, Dániában 110 körüli. Rettentően elaprozódtak a képzések"

- vélekedett Pölöskei Gáborné. Sorolta: nálunk a listában megjelennek az asszisztensek, ügyvezetők, menedzseri feladatok, valamint a különböző gépkezelők. Utóbbiakkal kapcsolatban kiemelte: ha nekik lenne egy alap szakmájuk, egy gyors átképzéssel bármilyen gép üzemeltetését el tudnák látni; a cél tehát egy stabil alapképzés.

Szerinte az alapszakmákat a jelenlegi rendszerben, a specializációkat a felnőttképzésben oktatnák.

"Például

ha valaki gépésztechnikus akar lenni, akkor beiratkozik egy ilyen ágazatot szolgáló technikumba, annak az első két éve egy általános gépésztechnikusi képzést adna,

aztán pedig hogy a duális képzés mely helyszínen történne, azon múlna, hogy mely technológia felé megy a tanuló."

Ha valaki ezek után szerinte még üzletvezető szeretne lenni, akkor azt egy külön tanfolyamon fogja tudni elsajátítani.

Az OKJ megszüntetéséről és a szakképzés teljes átalakításáról szóló indítványt már augusztus végén, szeptember elején a kormány elé terjeszti a minisztérium, hogy az iskolák az őszi nyitott napokon már ennek megfelelően tájékoztathassák a hozzájuk fordulókat.

Pölöskei Gáborné hangsúlyozta, az új rendszer nem lesz drágább, mint a mostani.

Nyitókép: Sóki Tamás

Kapcsolódó hang

Megszűnik az OKJ - Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018