eur:
394.45
usd:
369.84
bux:
65204.17
2024. április 19. péntek Emma
Szakácsok és felszolgálók a budapesti Borkonyha étterem konyhájában 2014. március 12-én. A Michelin-kalauz Main Cities of Europe szerkesztői a magyar éttermek közül a Borkonyhát díjazták az idén Michelin-csillaggal, amely ezzel a harmadik Michelin-csillagos magyarországi étterem.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Hatalmas változás jön a szakképzésben

A korábbi értesülések még átalakításról szóltak, a Magyar Nemzet azonban most úgy értesült, hogy a választható szakmák radikális csökkentése helyett az egész Országos Képzési Jegyzéket megszüntetik, és egy új, korszerűbb rendszert állítanak fel.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az ágazat szereplőivel való egyeztetések során arra jutott, nem az a megoldás, ha a jelenlegi rendszert változtatják meg, hanem inkább létrehoznak helyette egy új, korszerűbb struktúrát.

Pölöskei Gáborné, a szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy az Országos Képzési Jegyzékre (OKJ) épülő rendszer elavult, ezért olyan szisztémát alakítanak ki helyette, amely

"jobban igazodik a gyorsan fejlődő gazdasági környezet igényeihez".

Alapszakmákat ezentúl kizárólag iskolarendszerben lehet majd oktatni, a felnőttképzésben viszont nem lesz korlátozás, annyi specializáció és részszakképesítés jelenhet meg, amennyit a munkaerő­piaci helyzet éppen indokol tudta meg a lap.

A jövő évtől felálló új rendszer két ága:

  1. az alapszakmák, amelyeket iskolarendszerben, tehát az ötéves technikumban és a hároméves szakképző iskolákban lehet majd megtanulni. Ezek a képesítések széles alaptudást biztosítanak majd.
  2. a rugalmasabb kereteket biztosító, rövidebb idejű, speciális szaktudást nyújtó szakmai képesítések, amelyeket kizárólag felnőttképzésben lehet oktatni.

Az alapszakmák száma a Magyar Nemzet szerint a jelenleginél alacsonyabb lesz, ezek körét a gazdasági szereplők közreműködésével létrejött ágazati készségtanácsok bevonásával alakítják ki, és számuk várhatóan nem haladja majd meg a 180-at.

A felnőttképzések számát ugyanakkor nem korlátozzák, mert a gazdasági, munkaerőpiaci igényeknek megfelelően változhat, hogy mikor, milyen képzések indítására van szükség.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Egy Tu-22M3 stratégiai bombázó repülőgép lezuhant Oroszország Sztavropoli területén. A négy pilóta katapultált, egyikőjüket még keresik. Az orosz védelmi minisztérium szerint a balesetet technikai probléma okozta. Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó szerint 25 légieszközt semmisítettek meg az Ukrajnával határos régió fölött péntekre virradóra. Néhány épületben kár keletkezett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×