INFORÁDIÓ 
2020. május 30. szombat
Janka, Zsanett

okj

szakképzés

itm

Szakácsok és felszolgálók a budapesti Borkonyha étterem konyhájában 2014. március 12-én. A Michelin-kalauz Main Cities of Europe szerkesztői a magyar éttermek közül a Borkonyhát díjazták az idén Michelin-csillaggal, amely ezzel a harmadik Michelin-csillagos magyarországi étterem.

Hatalmas változás jön a szakképzésben

Infostart

A korábbi értesülések még átalakításról szóltak, a Magyar Nemzet azonban most úgy értesült, hogy a választható szakmák radikális csökkentése helyett az egész Országos Képzési Jegyzéket megszüntetik, és egy új, korszerűbb rendszert állítanak fel.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az ágazat szereplőivel való egyeztetések során arra jutott, nem az a megoldás, ha a jelenlegi rendszert változtatják meg, hanem inkább létrehoznak helyette egy új, korszerűbb struktúrát.

Pölöskei Gáborné, a szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy az Országos Képzési Jegyzékre (OKJ) épülő rendszer elavult, ezért olyan szisztémát alakítanak ki helyette, amely

"jobban igazodik a gyorsan fejlődő gazdasági környezet igényeihez".

Alapszakmákat ezentúl kizárólag iskolarendszerben lehet majd oktatni, a felnőttképzésben viszont nem lesz korlátozás, annyi specializáció és részszakképesítés jelenhet meg, amennyit a munkaerő­piaci helyzet éppen indokol tudta meg a lap.

A jövő évtől felálló új rendszer két ága:

  1. az alapszakmák, amelyeket iskolarendszerben, tehát az ötéves technikumban és a hároméves szakképző iskolákban lehet majd megtanulni. Ezek a képesítések széles alaptudást biztosítanak majd.
  2. a rugalmasabb kereteket biztosító, rövidebb idejű, speciális szaktudást nyújtó szakmai képesítések, amelyeket kizárólag felnőttképzésben lehet oktatni.

Az alapszakmák száma a Magyar Nemzet szerint a jelenleginél alacsonyabb lesz, ezek körét a gazdasági szereplők közreműködésével létrejött ágazati készségtanácsok bevonásával alakítják ki, és számuk várhatóan nem haladja majd meg a 180-at.

A felnőttképzések számát ugyanakkor nem korlátozzák, mert a gazdasági, munkaerőpiaci igényeknek megfelelően változhat, hogy mikor, milyen képzések indítására van szükség.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt
A címlapról ajánljuk

Lángokban áll Minneapolis

Minneapolisban tovább folytatódtak a tüntetések és az erőszakos megmozdulások, a tüntetők felgyújtottak...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018