INFORÁDIÓ 
2019. november 22. péntek
Cecília

szakma

okj

tanfolyam

Szerelik a nagy kapacitású, emeletes motorvonat egyik kocsiszekrényét a Dunakeszi Járműjavító Kft. szerelőcsarnokában 2018. december 17-én. Újabb 8 darab, emeletes KISS (Komfortabler Innovativer Spurtstarker S-Bahn-Zug) motorvonat szállításáról írt alá szerződést ezen a napon a MÁV-Start Zrt. és a Stadler Bussnang AG. Az első ütemben rendelt 11 motorvonat várhatóan 2019 végétől szállítja az utasokat a váci és a ceglédi elővárosi vasútvonalakon, a második ütemben gyártott 8 jármű pedig 2021 elejéig állhat forgalomba.

Az OKJ-s szakmák negyede marad csak meg

Infostart

A Szakképzés 4.0 stratégia szerint újfajta foglalkozások fognak majd megjelenni. Az új rendszerben a külföldi munkavállalás is nehezebb lesz, mivel hosszabb ideig kell készülni rá.

Drasztikusan csökkentené a kormány a választható szakmák körét - írja az Üzletem.hu portál a TanfolyamokOKJ.hu alapján; sok szakképesítés megszűnik, sok pedig csak nappali, 5 éves technikusi képzésben szerezhető meg ezután. A Szakképzés 4.0 stratégia szerint a jelenleg az Országos Képzési Jegyzékben található

összesen 766 államilag elismert szakmai képzést 200 alá csökkentenék 2020-tól.

Az OKJ-rendszer szakképesítéseit a jövőben két részre osztanák. Az alapszakmák ötéves technikumban, hároméves szakképző iskolában, illetve iskolarendszerű felnőttoktatásban másfél-három év alatt lennének megszerezhetőek. A másik csoportot azok a szakmai képesítések alkotnák, amelyek a fentieknél rövidebb idejűek vagy specializációként ráépülnek valamelyik alapszakmára. Ezeket azonban csak felnőttképzésben lehet majd megszerezni.

Még folyamatban van az új képzési jegyzék alapszakmáinak meghatározása, de őszre elkészülnek a szakképzés jogi kereteit kijelölő új rendeletek, a tél folyamán pedig kidolgozzák a képzések tartalmát és a vizsgakövetelményeket. Az eddigiekből arra lehet következtetni, hogy

újfajta foglalkozások, munkakörök megjelenésére lehet majd számítani az OKJ változásával.

Azt, hogy pontosan mely szakmák tűnnek majd el, csak a rendelet nyilvánosságra kerülése után derül ki.

Mivel megnő a képzési idő, a szakmaszerzés bizonyára drágulni is fog.

Az intézkedés további várható következménye, hogy

a külföldi munkavállalás sokkal nehezebbé válhat,

hiszen egy OKJ-s végzettség megszerzése ehhez elengedhetetlennek számít.

A szabályozás előreláthatólag 2020 év elején lép majd életbe, tehát egy év múlva indulnak az új képzések. A korábbi papírokat nem kell átkonvertálni, azok értéke megmarad.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018