INFORÁDIÓ 
2019. december 6. péntek
Miklós

hableány

viking sigyn

hajóbaleset

Az ütközés előtti pillanat látható a Dunán Budapestnél május 29-én éjjel történt hajóbalesetről bemutatott felvételen a Rendőrségi Igazgatási Központban, a főváros XIII. kerületében a Teve utcában 2019. május 30-án. Legalább heten meghaltak, amikor 29-én éjszaka egy nagyméretű luxushajó és egy turistahajó összeütközött a Dunán a Margit híd közelében, majd az egyik, a Hableány felborult és elsüllyedt 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel a fedélzetén. A rendőrség büntetőeljárás keretében, szakértők bevonásával vizsgálja a hajóbalesetet.

Hableány-tragédia: újabb borzalmas információk kerültek elő

Infostart

Elkészült az a jegyzőkönyv, ami a Viking Sigyn szállodahajó kapitányi fülkéjében az ütközés előtti 15 percben történteket rögzíti.

Videófelvétel tanúsítja, ahogyan a Hableány sétahajón utazók integetnek a Vikingnek, hogy ne ütközzön beléjük.

Sógor Zsolt, a Hableány turistahajót üzemeltető Panorama Deck ügyvédje az ATV stúdiójába bevitt dokumentummal - a Viking ütközés előtti 15 percét rögzítő jegyzőkönyvvel - a kezében a televízióban szerda reggel azt mondta,

a Viking ukrán kapitánya "süketnéma" lehetett, nem látta a hajót, az ügyvéd szerint azért, mert nem figyelt, hiába is integettek felé a Hableányról.

A jegyzőkönyvből az is kiderül, hogy az ütközés után bő egy perccel már a Vikingen is elhangzott, hogy emberek vannak a vízben a Margit hídnál, ami azt jelenti, minden, a közelben tartózkodó hajó azonnal hírt kapott a szerencsétlenségről.

Az ukrán kapitány egyébként oroszon kívül nem tud más nyelven annyira, hogy megértesse magát.

A tragédia túlélői egyébként arról is beszámoltak, hogy szemkontaktus volt köztük és a Viking utasai között.

Azt Sógor Zsolt is megerősítette, hogy

a radarhangot - amiből hallás alapján kiderülhetett volna a Hableány közelsége - a Vikingen levették, mert zavarhatta a kapitányt.

A tragédia május 29-én következett be, a 33 dél-koreai turistát és idegenvezetőket szállító Hableány két fős magyar személyzetével a Viking alá fordult, miután utóbbi utolérte, 7 embert sikerült kimenteni, mind dél-koreaiak.

A katasztrófáról szóló valamennyi hírünket ITT találja.

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018