eur:
392.16
usd:
366.78
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A Lőrincz Csaba-díj bronz emlékplakettje, Nagy János felvidéki képzőművész alkotása az elismerés átadásán a Károlyi-palota dísztermében 2018. június 22-én. Az elismerést idén Vizi Balázs jogász, politológus, egyetemi docens, az MTA köztestületének tagja, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nemzetközi jogi tanszékének vezetője vehette át.
Nyitókép: Soós Lajos

Fontos díjat kapott a kárpátaljai magyar közösség kiemelkedő alakja

Csernicskó István kárpátaljai nyelvész kapta idén a Lőrincz Csaba-díjat. A 11. alkalommal odaítélt elismeréssel a kiemelkedő kül- és nemzetpolitikai tevékenységet jutalmazza a Kisebbségekért Pro Minoritate Alapítvány. Csernicskó István az ukrán oktatási és nyelvtörvény miatt kiemelten foglalkozott a kárpátaljai magyar közösség nyelvi jogaival, de tudományos tevékenységével is kiérdemelte az elismerést - mondta az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke.

Lőrincz Csaba, akiről a díjat elnevezték, 1986-ban települt át Magyarországra, és a Fidesz megalapításától fogva külpolitikájának és nemzetpolitikájának kialakításában kiemelkedően fontos szerepet töltött be, ismertette Németh Zsolt az InfoRádiónak nyilatkozva. Amikor a párt kormánypozícióba került, a külügyminisztérium helyettes államtitkáraként a magyar kormány kül- és nemzetpolitikáját is meghatározó módon formálta. A státusztörvény megalkotásában vállalt oroszlánrészt, a magyar igazolványok koncepciójának kidolgozásában, és a térségpolitika szorosan kapcsolódik a nevéhez, sorolta a politikus.

"Az, hogy ma önálló ágazatként beszélhetünk a nemzetpolitikáról, az nem függetleníthető Lőrincz Csaba személyétől" – húzta alá Németh Zsolt.

A díjat 10 évvel ezelőtt alapították olyan szakértők számára, akik kül- és nemzetpolitika területén –tudományos szinten is – kiemelkedőt alkottak, illetőleg a tevékenységükkel kiérdemelték.

A most díjazott, a 46 éves Csernicskó István,

a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a kárpátaljai II. Rákóczi Ferenc főiskolának a tudományos rektorhelyettese és emellett kiváló nyelvész. Németh Zsolt elárulta, nem véletlen, hogy idén egy ukrajnai és kárpátaljai magyar közéleti személyiség kapta meg az elismerést.

A politikus emlékeztetett, a 2017 szeptemberében elfogadott oktatási törvény és az idén áprilisban helybenhagyott nyelvtörvényt egy teljesen új állapotot idézett elő Ukrajnában. Csernicskó István pedig ebben a "rendkívül nehéz" politikai helyzetben működött közre abban a munkában, amely révén a magyar nemzetpolitika védelemben tudta részesíteni – nyelvi jogai tekintetében – a kárpátaljai magyarokat.

A mostani nyelvi szabályozás a mélypont,

még a Szovjetunió nyelvi jogaival való összehasonlításban is, jegyezte meg Németh Zsolt, hozzátéve, az elkövetkezendő időszakban kettős küzdelem várható: "egyrészt kiemelkedően fontos, hogy a szerzett jogokat sikerüljön megvédeni, másrészt, hogy azokat az intézeteket sikerüljön megvédeni, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a kárpátaljai magyarok előtt jövő álljon. Ilyen a II. Rákóczi Ferenc főiskola is" – húzta alá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×