eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: Pixabay

Ezt a falut ürítette ki Horthy Miklós, mert itt akart vadászni - hétvégi túraajánló

Ha van víz, sapka és naptej, ezen a hétvégén is irány a természet! Túraajánlatok az InfoRádióban.

Borsodban Bódvaszilasról érdemes elindulni az Országos Kéktúra útvonalán az Acskó-réten és az Acskó-völgyön keresztül a Szalamandra-házhoz. Onnan pedig a Ménes-patak mentén a Ménes-tóig. Kis pihenő után a Káposztáshegyi barlang és a Derenki emlékhely következik. Derenk egy lengyelek lakta falu volt, Horthy Miklós üríttette ki 1943-ban, mert ott akart vadászni.

A Tihanyi-félsziget sem csak a levendulás sör kortyolgatására alkalmas, nagyon szép 21 kilométeres körtúrát lehet tenni Aszófőről a Nyereg, a Csúcs, a Hármas és az Óvár nevű hegyek érintésével.

Sümeg és Keszthely között a Tátika vár, Sztúpa, Rezi vár, Hévíz útvonal a legjobb választás. A Tátikavár Zalaszántó közelében a Keszthelyi-fennsík egyik bazaltcsúcsán található középkori várrom. Feltehetően Magyarország egyik legkorábban, még a tatárjárás előtt megépült magánvára. Nevét Tádenka vagy Tadeuka nevű birtokosáról kaphatta. A szintén zalaszántói Sztúpa nem túl régi, 1992-ben építtette egy dél-koreai buddhista szerzetes, Bop Jon, de így is nagyon látványos.

A Börzsönyben Perőcsénynél érdemes rátérni az ösvényre, és Nagybörzsönyig nyugodtan rajta is lehet maradni, nem csak az izomlázért, de sok szép élményért is.

A Pilisben Kiskovácsi felől bejárható a mindig csodálatos Holdvilág-árok, majd a Lajos-forrást érintve fel lehet kapaszkodni a Kő-hegyi turistaházhoz. Ott elámulhatnak a Petőfi-pihenőből eléjük terülő panorámán, közben el lehet olvasni a költő e helyen írt versét. Itt van a Gomba-szikla is, ezután vissza lehet térni Kiskovácsiba a Hajós Ferenc-forrás érintésével.

Egy másik útvonal: Csobánkai elágazás - Oszoly-csúcs - Majdán-nyereg - Mackó-barlang - Kis-Kevély - Nagy-kevély - Békásmegyer. Budapestieknek ideális program, még kocsi sem kell hozzá.

A kerékpárosoknak Nyíregyháza környékén ajánlható sok szép látnivaló.

Például Kállósemjénben a Wolkenstein-kastély, Máriapócson a görök katolikus kegytemplom, Nyírbátorban a Báthory Várkastély és a panoptikum, Bátorligeten az Ősláp, Nagykárolyban pedig a Károlyi-kastély.

A vízitúrázokat a kis-dunai Czuczor-sziget lagúnái csábítják hétvégi kalandokra.

Meleg lesz, vizet, sapkát és naptejet vinni kell!

Teljesítménytúrák is lesznek gyaloglóknak, futóknak, kerékpározóknak: Határjárás 45, Naplás 40, Mátravasút 20, Budai Piros, 10 Templom, Tatai-Tó Körök Maraton, Ördögárok Félmaraton, Gödöllői Éjszakai Gyalogos - részletek a Teljesítménytúrázók Társasága honlapján.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×