eur:
393.3
usd:
367.09
bux:
66632.47
2024. április 25. csütörtök Márk
A Clark Ádám úszódaru kiemeli a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát a Margit hídnál 2019. június 11-én. A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Azóta további tizenhárom áldozat, köztük a Hableány matrózának holttestét találták meg és azonosították.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Újabb áldozatokra bukkantak a Hableány kiemelésekor

A kiemelés kritikus folyamat, minden pontja veszélyes és kockázatos - mondta a TEK társadalmi kapcsolatokért felelős osztályának vezetője. A hajó egyik része már megjelent a felszínen. Cikkünk folyamatosan frissül.

Az ellenőrzések után kedden reggel a tervek szerint megkezdődött a tervek a Hableány kiemelése.A hajó kapitányi vezetőállása megjelent a felszínen. Most a részletes átvizsgálás zajlik, áldozatok után kutatnak – mondta az InfoRádiónak a helyszínről Jasenszky Nándor, a Terrorelhárítási Központ (TEK) társadalmi kapcsolatokért felelős osztályának vezetője.

Hozzátette: a búváros kutatás időigényes munka, így még várni kell arra, amíg a végső kiemelésig eljutnak.

Jasenszky Nándor közölte: az emelés első fázisától nem érte sérülés a hajót.

A kiemelés kritikus folyamat, minden pontja veszélyes és kockázatos,

ahogy a búvároknak is az. Szintén veszélyes lesz az áthelyezés is – tette hozzá.

Az InfoRádió helyszíni tudósítója azt jelentette, hogy holttestet találtak a kapitányi kajütben. Vélhetően a Hableány kapitányára bukkantak. Az áldozatot fekete zsákba helyezték és elszállították.

Nem sokkal később újabb három áldozatot emeltek ki és helyezték át a bárkára. A Hableány utasai közül így még négyet keresnek.

Minden felhozott holttestet körbeállnak és tisztelegnek előttük. Ezt követően rendőrségi hajóra helyezik őket és elszállítják.

Összesen nagyjából 10 búvár merült le áldozatok után kutatva, köztük dél-koreai búvárok is vannak.

Székeket is felhoztak a roncsból.

A kiemelés első fázisa után kicsit visszaeresztették a hajót a vízbe és közelebb helyezik a bárkához, amelyen a szakemberek tartózkodnak.

A következő lépésként a teremszintig, utána a vízvonalig emelik a hajót, majd végül az egész járművet a felszínre hozzák, és az előre odavitt uszályra helyezik.

A Margit híd déli gyalogos járdáját lezárták, az autósok elől egy sávot zártak le.

A kiemelési művelet akár 6 órán át is eltarthat.

A Hableány sétahajó május 29-én este süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét utast sikerült kimenteni, hat embert még keresnek.

A dunai hajóbalesetről mindent elolvashat ITT.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A magyar–kínai üzletek is ütést kaphatnak, súlyos gazdasági lépést tesz az EU

A magyar–kínai üzletek is ütést kaphatnak, súlyos gazdasági lépést tesz az EU

Az Európai Bizottság tavaly ősszel indított szubvenciós vizsgálatot a kínai e-autók gyártói ellen, az EP-választások előtt pedig szinte biztosan védővámok kivetéséről döntenek. Ursula von der Leyen bizottsági elnök szerda este már erős utalást tett a válaszlépéssel kapcsolatban. A Portfolio értesülései szerint mindez kihathat magyarországi üzletekre is a betelepülő kínai autógyártók miatt, ráadásul az akkuipar is hamarosan Brüsszel célpontjává válhat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×