INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 20. vasárnap
Friderika

hajóbaleset

hableány

duna

kiemelés

tek

A Clark Ádám úszódaru kiemeli a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát a Margit hídnál 2019. június 11-én. A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Azóta további tizenhárom áldozat, köztük a Hableány matrózának holttestét találták meg és azonosították.

Újabb áldozatokra bukkantak a Hableány kiemelésekor

Infostart / InfoRádió

A kiemelés kritikus folyamat, minden pontja veszélyes és kockázatos - mondta a TEK társadalmi kapcsolatokért felelős osztályának vezetője. A hajó egyik része már megjelent a felszínen. Cikkünk folyamatosan frissül.

Az ellenőrzések után kedden reggel a tervek szerint megkezdődött a tervek a Hableány kiemelése.A hajó kapitányi vezetőállása megjelent a felszínen. Most a részletes átvizsgálás zajlik, áldozatok után kutatnak – mondta az InfoRádiónak a helyszínről Jasenszky Nándor, a Terrorelhárítási Központ (TEK) társadalmi kapcsolatokért felelős osztályának vezetője.

Hozzátette: a búváros kutatás időigényes munka, így még várni kell arra, amíg a végső kiemelésig eljutnak.

Jasenszky Nándor közölte: az emelés első fázisától nem érte sérülés a hajót.

A kiemelés kritikus folyamat, minden pontja veszélyes és kockázatos,

ahogy a búvároknak is az. Szintén veszélyes lesz az áthelyezés is – tette hozzá.

Az InfoRádió helyszíni tudósítója azt jelentette, hogy holttestet találtak a kapitányi kajütben. Vélhetően a Hableány kapitányára bukkantak. Az áldozatot fekete zsákba helyezték és elszállították.

Nem sokkal később újabb három áldozatot emeltek ki és helyezték át a bárkára. A Hableány utasai közül így még négyet keresnek.

Minden felhozott holttestet körbeállnak és tisztelegnek előttük. Ezt követően rendőrségi hajóra helyezik őket és elszállítják.

Összesen nagyjából 10 búvár merült le áldozatok után kutatva, köztük dél-koreai búvárok is vannak.

Székeket is felhoztak a roncsból.

A kiemelés első fázisa után kicsit visszaeresztették a hajót a vízbe és közelebb helyezik a bárkához, amelyen a szakemberek tartózkodnak.

A következő lépésként a teremszintig, utána a vízvonalig emelik a hajót, majd végül az egész járművet a felszínre hozzák, és az előre odavitt uszályra helyezik.

A Margit híd déli gyalogos járdáját lezárták, az autósok elől egy sávot zártak le.

A kiemelési művelet akár 6 órán át is eltarthat.

A Hableány sétahajó május 29-én este süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét utast sikerült kimenteni, hat embert még keresnek.

A dunai hajóbalesetről mindent elolvashat ITT.

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018