eur:
392.87
usd:
366.47
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Varga: a kormány célja, hogy megvédje a gazdaság eredményeit - a nap hírei

Azonosították a Dunában szerdán megtalált három holttestet. A kormány céljának nevezte a gazdaság eddig elért eredményeinek megvédését a pénzügyminiszter. Ismét tiltakozik a Magyar Tudományos Akadémia a kutatóhálózata tervezett elcsatolása miatt. A nap legfontosabb hírei június 5-én.

Azonosították a Dunában szerdán megtalált három holttestet,akik a rendőrség tájékoztatása szerint a múlt szerdai hajóbaleset dél-koreai áldozatai. Két holttestet a folyó budapesti, egyet a Fejér megyei szakaszán találták meg, ezzel 15-re nőtt a tragédia halottainak a száma. A hatóságok továbbra is keresnek még 11 dél-koreai utast és a hajó kéttagú magyar legénységét. Közben megérkezett a Népszigethez a Clark Ádám hajódaru, amelynek elegendő a teherbírása, hogy kiemelje a Hableány hajóroncsát.

A kormány célja, hogy megvédje a gazdaság eredményeit - jelentette ki a pénzügyminiszter. Varga Mihály az országgyűlés gazdasági bizottságában elmondta: a kabinet akciótervének fő elemei az adózás egyszerűsítését, egyes adók kulcsának mérséklését, adók összevonását tartalmazzák, emellett csökken a szociális hozzájárulási adó, és a kisvállalati adó mértéke. Kivezethető lesz az egyszerűsített vállalkozói adó. A tárcavezető úgy vélte: a magyar gazdaság a jövőben is 4 százalék körüli mértékben bővülhet.

Több ajánlást fogalmazott meg Magyarország számára az előírthoz képest eltérő költségvetési pálya miatt az Európai Bizottság. A testület emellett a korrupció ellenes keret és az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítését, az oktatás és a betegellátás színvonalának javítását, a kutatásra és az innovációra fordított befektetések növelését és a költségvetési szabályok maradéktalan betartását kéri.

A várakozásoknak megfelelően újra a német Keresztényszociális Unió politikusát, Manfred Webert választották meg az Európai Néppárt frakcióvezetőjének Brüsszelben.Az egyetlen jelöltként induló bajor politikus 2014 óta vezeti a néppárti képviselőcsoportot, és ő volt az Európai Néppárt listavezetője a májusi európai parlamenti választásokon.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a közép-európai országok egyértelműen a világgazdasági és politikai változások nyomán kialakult új világrend nyertesei. Szijjártó Péter a 12 térségbeli ország ljubljanai üzleti fórumán hangsúlyozta: a közép-európai országok gazdasági növekedési üteme tavaly a kétszerese volt az európai növekedési ütemnek.

Hetedik éve nő az európai gazdaság, és várhatóan jövőre tovább bővül - közölte a gazdasági ügyekért felelős uniós biztos. Pierre Moscovici a tavaszi jelentés ismertetésekor elmondta, a globális bizonytalanságok ellenére az összes tagállam gazdasága erősödik. A foglalkoztatottak száma rekordszinten áll, a munkanélküliség pedig soha nem volt ilyen alacsony.

Indokolnak tartja a túlzottdeficit-eljárás megindítást Olaszországgal szemben az Európai Bizottság. Az unió stabilitási és növekedési paktumának értelmében a tagállamok költségvetési hiánya nem haladhatja meg a bruttó hazai termék 3 százalékát, az államadósság pedig nem lépheti át a GDP 60 százalékát. Olaszország államadóssága tavaly a bruttó hazai termék 132,2 százalékra nőtt.

A Magyar Tudományos Akadémia szerint sérülne a tudományos kutatás szabadsága, ha az országgyűlés elfogadná a kutatás-fejlesztés és az MTA működésének átalakítására benyújtott törvényjavaslatot. A testület továbbra is tiltakozik kutatóhálózata elcsatolása ellen, és azt is kifogásolja, hogy az innovációs és technológiai minisztérium csak részben folyósította az akadémiának járó támogatást.

Elindult az aláírásgyűjtés az ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztás második fordulójára.Karácsony Gergely, a baloldali pártok főpolgármester-jelöltje, az előválasztás első fordulójának nyertese azt mondta: az előválasztás második fordulója június 20-ától 26-ig tart.

Kilépett az LMP-ből Sallai R. Benedek. A korábbi országos elnökségi titkár kilépése végső indokaként az ügyvezető elnökség döntését hozta fel, amely szerint felbontják a támogatási szerződést Puzsér Róbert független főpolgármester-jelölttel.

Példátlanul szorosnak minősítette Oroszország és Kína kapcsolatát a két állam elnöke. Vlagyimir Putyin és Hszi Csin Ping kölcsönös támogatásáról biztosította egymást az ukrajnai és a szíriai konfliktus, illetve az amerikai-kínai kereskedelmi háború kérdésében. A két elnök jelenlétében írt alá együttműködési megállapodást az orosz MTSZ mobilszolgáltató és a kínai Huawei telekommunikációs óriásvállalat az oroszországi új generációs kommunikációs hálózatok fejlesztéséről.

Nagyszabású rendezvényen emlékeztek meg a nyugati szövetségesek normandiai partraszállásának 75. évfordulójáról a dél-angliai Portsmouthban. Az ünnepségen a brit uralkodó mellett számos külföldi vezető volt jelen, valamint háromszáznál is több veterán, aki részt vett az 1944. június 6-án kezdődött normandiai hadműveletben. Megemlékező beszédében II. Erzsébet királynő hangsúlyozta: az elesett katonák hősiességét, bátorságát, áldozathozatalát a világ soha nem fogja elfeledni.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×