eur:
395.29
usd:
372.28
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetője (b) és Donáth Anna Júlia, a párt alelnöke, mandátumot szerző képviselők a Momentum Mozgalom eredményváró rendezvényén a Dürer Rendezvényházban az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

A momentumosok már Brüsszelben - megvan a liberális csúcsjelölt

Tíz év után a Momentum Mozgalom két képviselője révén lesz magyar tagja az Európai Parlament liberális frakciójának. Egyikük, Cseh Katalin az InfoRádióban azt mondta: az uniós pénzek felhasználásával, jogállamisági kérdésekkel, valamint környezetvédelemmel és közegészségügyi kérdésekkel foglalkoznak majd.

A liberálisok (ALDE) EP-frakciója még folyamatosan tárgyal a lehetséges csatlakozókról, így még nem alakult meg, ez várhatóan a következő hetekben megtörténik; arra két hét múlva derül fény, hogy Guy Verhofstadt folytatja-e vezetőként vagy leváltják, "demokratikus verseny van" - tudta meg az InfoRádió a Momentum Mozgalom újdonsült képviselőjétől, Cseh Katalintól, aki egy párttársával, Donáth Annával együtt a harmadik legnagyobb, ALDE-frakcióhoz csatlakozik.

Tíz év után lesz először magyar az ALDE-ban,

a Momentum kettőse Cseh Katalin beszámolója szerint két témakörre koncentrál majd, az EU-s pénzek körüli korrupciós ügyekre, illetve - személyes egészségügyi háttere miatt - a környezetvédelemre.

"Nagyon örülök, hogy a frakciótól minden támogatást megkapunk, én már második hete vagyok kint,

tárgyalok a delegációvezetőkkel, és tényleg látom azt, hogy kiemelten kezelik a magyar ügyet,

számíthatnak ránk és mi is számíhatunk a párttársainkra" - mondta Cseh Katalin.

Azzal kapcsolatban, hogy hosszú idő után elvesztette "nagykoalíciós" többségét az Európai Parlamentben a néppárti, illetve a szociáldemokrata frakció, így alkalomadtán liberális vagy zöld szavazatokra is szükség lesz bizonyos döntések meghozataláshoz, elmondta, örül annak, hogy "végre nem a néppárti és szociáldemokrata képviselők hátsó szobás megállapodásai fogják eldönteni Európa jövőjét".

"Az európai alapértékekhez és korrupciómentességhez kötjük a támogatásunkat" - szögezte le a politikus.

Csúcsjelöltként egyébként a liberálisok Margaret Vestager korábbi uniós versenyjogi biztost támogatják, akitől a Momentum azt várja, álljon ki a magyar jogállamiság védelmében és határolódjon el Orbán Viktortól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál
BL élőben

Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál

Egygólos előnyről kezdték a negyeddöntő-visszavágót a BL-ben, 6 napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon 2-1-re a Borussia Dortmundot. A keddi továbbjutók egymás ellen mennek a döntőért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×