eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Kutató-motorcsónak a Duna fővárosi szakaszán, a Margit hídnál 2019. május 30-án. Legalább heten meghaltak, amikor 29-én éjszaka egy nagyméretű luxushajó és egy turistahajó összeütközött a Dunán a Parlament közelében, majd az egyik, a Hableány felborult és elsüllyedt 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel a fedélzetén.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Születésnapja utáni napon érte a tragédia a Hableány matrózát

A matróz édesanyja biztos abban, hogy nem találják meg élve gyermekét. A Viking – gyanúsítottként kihallgatott – hajóskapitányának ügyvédje is nyilatkozott az esetről.

Habár a kollégái elmondása szerint a felmondásra készülődött, imádta a hajózást P. János, aki a szerda este tragikus körülmények kö­zött hét másodperc alatt elsüllyedt sétahajón matrózként te­vékenykedett – írja a Bors. A magyar kapitánnyal, L. Lászlóval együtt úgy ő sem került még elő.

A lapnak a matróz édesanyja nyilatkozott. A 81 éves asszony eleinte még reménykedett, hogy fia a túlélők között van, azóta azonban már biztos benne, hogy nincs életben gyermeke. A férfi élettársával nevelte a nő kislányát.

„A baleset előtti nap volt a születésnapja, a párjával kilátogattak az állatkertbe.

Rengeteg munkája volt, nem akartam zavarni, de ő felhívott. Akkor beszéltünk utoljára” – mondta a matróz édesanyja sírva.

Mint mondta: mindkét fia gyerekkorától kezdve imádta a vizeket, János sokat evezett a Tiszában. Korábban katonatiszt volt, de a hajózásra mindig a szenvedélyeként tekintett.

A hatóságok mindent megtesznek

A magyar hatóságok minden tőlük telhetőt megtesznek a szerdai dunai hajóbalesetet követően a mentési munkálatok sikere, az eltűntek felkutatása és a baleset körülményeinek tisztázása érdekében – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután találkozott dél-koreai kollégájával, Kang Kjung Vhaval.

Korai a gyanúsítás?

44 éve vezet hajót, és ko­rábban még nem balesetezett az ukrán állampolgárságú ka­pitány, aki a Viking Sigyn nevű hajót irányította. A rendőrség az eddigi bizonyítékok alapján gyanúsítottként hallgatta ki, majd őrizetbe vette a 64 éves, odesszai Jurij C.-t. Információink szerint

a férfi közel húsz éve áll a Viking Sigyn hajót is a flottájában tudó cég alkalmazásában.

„Ügyfelem teljes mértékben együttműködik a hatóságokkal, akik lehetőséget biztosítanak mindenre, ami a jogszabályok szerint megilleti. Így már hazatelefonálhatott és beszélhetett a családjával” – mondta a lapnak nyilatkozva a hajóskapitány védője, M. Tóth Balázs, hozzátéve: a szakértők kirendelése még folyamatban van, ezért szerinte idejekorán került sor a gyanúsításra. Jurij C. a gyanúsítás ellen panasszal élt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×