eur:
389
usd:
362.15
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály
A dél-koreai és a magyar mentőegység tagjai felszerelést pakolnak ki a kiépített keresőpontonra a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében 2019. június 1-jén. A Hableány turistahajó és a Viking Sigyn szállodahajó május 29-én éjszaka ütközött össze a Margit híd közelében, majd a turistahajó felborult és elsüllyedt fedélzetén 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel. A balesetben heten meghaltak, hét embert kimentettek, 21-en eltűntek.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Újabb nehézség a Hableány vizsgálatában - egy dologban reménykednek

Víz alatti drónt is bevetettek a roncs felderítéséhez, új információk derültek ki. Dél-Korea a végzetes baleset okának gyors felderítését kéri Magyarországtól.

Továbbra is keresik a szerdai dunai hajóbaleset eltűnt áldozatait. A mentésben részt vevő csapatok 50 kilométeren fésülték át a Duna felszínét folyásirányban, de eddig semmit sem találtak. A Yonhap dél-koreai hírügynökség értesülései szerint a szerbek mellett horvát, szerb, román és bolgár egységek is segítenek a keresésben a Dunának a déli szakaszain.

A dél-korai mentőegység egyik tisztje a Yonhapnak elmondta, hogy Ausztriából, Csehországból és Norvégiából érkeztek szonárok és vízalatti drónok, de utóbbiakat nem tudták használni az erős áramlatok miatt.

Azt viszont kiderült, hogy a Hableány a korábban feltételezett 6 helyett 8-9 méter mélyen van.

A dél-koreai külügyminiszter már hazatért, és Szöulban is elmondta, hogy a Duna áradása miatt egyelőre nem tudnak eljutni a Hableányhoz.

"A dél-koreai kormány arra fogja kérni a magyar hatóságokat, hogy tisztességes és gyors nyomozást folytassanak a baleset ügyében" - hangsúlyozta Li Tae Ho második külügyminiszter-helyettes egy szöuli kormányzati válságkezelési tanácskozáson vasárnap.

Azt remélik, hogy hétfőn talán már megfelelőek lesznek a körülmények ahhoz, hogy a magyar és a dél-koreai mentőegységek alámerüljenek.

Ígérte, hogy a szöuli kormány a dél-koreaiak útját megszervező ügynökséggel együtt mindent megtesz azért, hogy a balesetben elhunytakat el lehessen temetni.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság adatai szerint szombat délben tetőzött a Duna Budapesten. A vasárnap 11 órás vízállás 562 centiméter volt, ami 26 centi vízszintcsökkenést jelent a tegnap déli tetőző szinthez (588 centi) képest.

Az ezt követő apadás első szakasza aránylag gyorsnak ígérkezik,

de a 400 cm-es szint alulmúlása csak a jövő hét második felében valószínűsíthető, a péntek délelőtti órákban. A vízgyűjtőkön a most következő hat napban vízszint emelkedést okozó csapadék nem várható.

  • A dél-koreai áldozatok hozzátartozói megérkeztek Budapestre, hogy a helyszínen értesülhessenek a mentés legfrissebb fejleményeiről.
  • A dél-koreai és a magyar hatóságok közös mentési munkáját az erős sodrás és a magas vízállás nehezíti.

Május 29-én éjszaka a Hableány turistahajó és a Viking Sigyn szállodahajó összeütközött a Margit híd lábánál. A turistahajó felborult és másodpercek alatt elsüllyedt fedélzetén 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel. A balesetben heten meghaltak, hét embert kimentettek, 21-en eltűntek.

A budapesti Fővárosi Törvényszék szökés és elrejtőzés veszélye miatt elrendelte a szállodahajó 64 éves, ukrán állampolgárságú kapitányának letartóztatását. Őt a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétségével gyanúsítja az ügyészség.

Időközben egy harmadik videó is előkerült a balesetről, amelynek áldozatairól újabb megrázó személyes történetek láttak napvilágot.

A hajóbalesettel kapcsolatos híreinket itt olvashatják.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×