INFORÁDIÓ 
2021. január 15. péntek
Lóránd, Lóránt

baktérium

kutatás

dns

Mesterséges életet hoztak létre - magyar alapokon

Mesterséges életet hoztak létre - magyar alapokon

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

Cambridge-i kutatók mesterséges életet hoztak létre, egy baktérium teljes örökítőanyagát szintetikusra cserélték és megváltoztatták a genetikai kódolását is. A kólibaktérium, amivel dolgoztak egy genetikailag leegyszerűsített laboratóriumi baktérium volt, amelyet több, mint egy évtizede magyar kutatók állítottak elő a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában.

A kólibaktériumnak rendkívül fontos szerepe van a kutatásban és az iparban. 100 éve ezen kísérleteznek a laboratóriumokban. Ezt a baktériumot egyszerűsítették, könnyebben használhatóvá tették – ismertette az évtizedekkel ezelőtti magyar kutatás lényegét Pósfai György molekuláris biológus, kutatásvezető, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont igazgatója.

"A Cambridge-i kutatók egy olyan, évekkel korábban általunk elkészített, egyszerűsített kólibaktériummal dolgoztak, amelyben

a 4,6 millió nukleotid helyett - ezek az örökítőanyag építőkövei - kevesebb mint 4 milliót kellett összefűzni.

Ez jó példája annak az esetnek, amikor egy alapkutatási projekt előre nem látott módon fontos gyakorlati alkalmazásokkal kecsegtető munka alapja lesz" - mutatott rá Pósfai György.

A Cambridge-i kutatók új kísérletükben a magyarok fejlesztette egyszerűsített baktérium teljes örökítőanyagát szintetikusra cserélték és közben megváltoztatták a genetikai kódolását is. Az eljárást Pósfai György úgy magyarázta, hogy univerzálisan a világ összes élőlényében létezik egy 64 elemből álló kódolás a DNS molekulában. Ez kódolja a 20-féle természetes aminosavat, amiből aztán felépülnek a fehérjék, a sejt munkásai. Most itt

a 64 elemből hármat nem használtak fel, kihagytak a brit kutatók. Ezeket a helyeket fel lehet ruházni újféle funkciókkal, amelyek nem szerepelnek a természetes repertoárban.

Ez nem egy szolgai lemásolása volt a kólibaktérium örökítőanyagának, hanem jelentős változtatásokat is végrehajtottak benne. "Így elő lehet állítani, felhasználva a felszabadult kódolási kapacitást, olyan hatóanyagokat, antibiotikumokat, véralvadásgátlót, sok mindent, amiben kipróbálhatunk újfajta építőelemeket. Így lehet növelni például a hatóanyagok stabilitását vagy hatékonyságát".

Pósfai György arra is felhívta a figyelmet, hogy a megváltoztatott kódolás miatt biztonsági, genetikai kommunikációs tűzfal keletkezett az új mesterséges élőlény és a természetes élőlények között.

A mesterséges örökítőanyagú baktérium így semmilyen természetes élő szervezettel nem képes mutálódni, szaporodni, kapcsolódni.

További részletek a Magyar Tudományos Akadémia honlapján.

A teljes interjút a cikk alatt meghallgathatják.

Nyitókép: Magyar Tudományos Akadémia

Kapcsolódó hang

Mesterséges életet állítottak elő magyar alapokon - Pósfai György
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018