eur:
397.05
usd:
369.64
bux:
70022.97
2024. június 14. péntek Vazul
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke integet beszéde végén a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén a Bálna Budapest rendezvényközpontban az EP-választás napján, 2019. május 26-án. A kormányfő mellett Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes (b), Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára (b2), Győri Enikő európai parlamenti képviselőjelölt, Trócsányi László igazságügyi miniszter, listavezető (j).
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Elemzők: a Fidesznek érdeke, hogy az Európai Néppártban maradjon

Csak az Európai Néppárt tagjaként tud politikai tényező maradni a Fidesz az európai politikában - vélekedett az InfoRádióban az EP-választást értékelve Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezetője. Csizmadia Ervin, a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója szerint Magyarországról nem lehet mélyrehatóan befolyásolni az európai erőviszonyokat.

Ennek volt tétje két szempontból is, az egyik, hogy a Fidesznek az a stratégiája, amit kitűzött maga elé, és amiről nagyon sokat beszélt Orbán Viktor, hogy módosítani kell az európai erőviszonyokat, az eddigi eredmények finoman szólva ellentmondásosak - értékelte a választás utáni helyzetet Csizmadia Ervin.

Olyanfajta áttörés nem következett be, ami a Fidesznek támpontot adhatna ahhoz, hogy ha az Európai Néppártot esetleg elhagyja, akkor hova menjen

- fogalmazott a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója, aki szerint ugyanott tart a Fidesz, mint korábban: az Európai Néppárthoz kell valamilyen formában visszatérnie, ha mérvadó szereplő akar maradni.

Igaz, hogy Magyarországon eggyel több mandátuma van a Fidesznek, de a határon túl mindenképpen vesztett a párt - véli Pulai András. A Publicus Intézet ügyvezetője emlékeztetett arra, hogy az eddigi eredmények alapján Romániában, Szlovákiában és Szlovéniában is vesztett mandátumot a Fidesz. Az elemző szerint tehát Orbán Viktornak a politikai súlya Európában nem csak azért csökkent, mert mindenképpen "vissza kell téblábolnia az EPP-hez", hanem azért is mert lehet, hogy Magyarországon egy képviselővel többet szerzett, de Közép-Európában cserébe elvesztett többet.

A Fidesznek nincs alternatívája, ebbe a Néppártba kell visszamennie, ha politikai tényező akar maradni

- mondta Pulai András.

Az elmúlt egy hét Fidesz-kommunikációjából nyilvánvalóan következik, a Strache-botrány kirobbanása után a Fidesz kommunikációja 180 fokos fordulatot vett, teljesen mást mondtak utána, mint előtte. Utána inkább nem mondtak semmit. Annyira visszacsavarták a kommunikáció hangerejét, hogy szerinte látható volt, hogy a Fidesz az EPP-hez való utat keresi és nem akarja többet kihúzni a gyufát az Európai Néppártnál - véli a Publicus Intézet ügyvezetője.

Orbán Viktor taktikusan végig ezt a kérdést nyitva hagyta - emlékeztetett Csizmadia Ervin, aki szerint a választás másik tanulsága a Fidesz számára az, hogy

Európa azért nagyobb falat,

az európai erőviszonyokat Magyarországról befolyásolni olyan mértékben, hogy azok radikálisan megváltozzanak úgy tűnik nem megy. Az európai mainstream pártoknak óriási kapacitásaik és tartalékaik vannak - értékelte az eredményeket a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vitézy Dávid: visszahívott Karácsony Gergely, és elnézést kért

Karácsony Gergely elnézést kért kiszivárgott mondataiért, miszerint lapáttal fogja agyonverni vetélytársát – közölte Vitézy Dávid Facebook-bejegyzésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.14. péntek, 18:00
Ch. Gáll András az Index főmunkatársa
Dénes Tamás az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×