INFORÁDIÓ
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid

ep-választás 2019

pulai andrás

csizmadia ervin

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke integet beszéde végén a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén a Bálna Budapest rendezvényközpontban az EP-választás napján, 2019. május 26-án. A kormányfő mellett Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes (b), Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára (b2), Győri Enikő európai parlamenti képviselőjelölt, Trócsányi László igazságügyi miniszter, listavezető (j).

Elemzők: a Fidesznek érdeke, hogy az Európai Néppártban maradjon

InfoRádió

Csak az Európai Néppárt tagjaként tud politikai tényező maradni a Fidesz az európai politikában - vélekedett az InfoRádióban az EP-választást értékelve Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezetője. Csizmadia Ervin, a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója szerint Magyarországról nem lehet mélyrehatóan befolyásolni az európai erőviszonyokat.

Ennek volt tétje két szempontból is, az egyik, hogy a Fidesznek az a stratégiája, amit kitűzött maga elé, és amiről nagyon sokat beszélt Orbán Viktor, hogy módosítani kell az európai erőviszonyokat, az eddigi eredmények finoman szólva ellentmondásosak - értékelte a választás utáni helyzetet Csizmadia Ervin.

Olyanfajta áttörés nem következett be, ami a Fidesznek támpontot adhatna ahhoz, hogy ha az Európai Néppártot esetleg elhagyja, akkor hova menjen

- fogalmazott a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója, aki szerint ugyanott tart a Fidesz, mint korábban: az Európai Néppárthoz kell valamilyen formában visszatérnie, ha mérvadó szereplő akar maradni.

Igaz, hogy Magyarországon eggyel több mandátuma van a Fidesznek, de a határon túl mindenképpen vesztett a párt - véli Pulai András. A Publicus Intézet ügyvezetője emlékeztetett arra, hogy az eddigi eredmények alapján Romániában, Szlovákiában és Szlovéniában is vesztett mandátumot a Fidesz. Az elemző szerint tehát Orbán Viktornak a politikai súlya Európában nem csak azért csökkent, mert mindenképpen "vissza kell téblábolnia az EPP-hez", hanem azért is mert lehet, hogy Magyarországon egy képviselővel többet szerzett, de Közép-Európában cserébe elvesztett többet.

A Fidesznek nincs alternatívája, ebbe a Néppártba kell visszamennie, ha politikai tényező akar maradni

- mondta Pulai András.

Az elmúlt egy hét Fidesz-kommunikációjából nyilvánvalóan következik, a Strache-botrány kirobbanása után a Fidesz kommunikációja 180 fokos fordulatot vett, teljesen mást mondtak utána, mint előtte. Utána inkább nem mondtak semmit. Annyira visszacsavarták a kommunikáció hangerejét, hogy szerinte látható volt, hogy a Fidesz az EPP-hez való utat keresi és nem akarja többet kihúzni a gyufát az Európai Néppártnál - véli a Publicus Intézet ügyvezetője.

Orbán Viktor taktikusan végig ezt a kérdést nyitva hagyta - emlékeztetett Csizmadia Ervin, aki szerint a választás másik tanulsága a Fidesz számára az, hogy

Európa azért nagyobb falat,

az európai erőviszonyokat Magyarországról befolyásolni olyan mértékben, hogy azok radikálisan megváltozzanak úgy tűnik nem megy. Az európai mainstream pártoknak óriási kapacitásaik és tartalékaik vannak - értékelte az eredményeket a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

190527 BEL1 1020 Elemzők 1. a Fidesz Európai Parlamenti szerepéről ET/RÁv
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018