INFORÁDIÓ
2021. április 21. szerda
Konrád

békéscsaba

malom

tűz

Tűzoltók az egykori békéscsabai István-gőzmalomnál, amely leégett 2019. május 21-én. A malmot 1853-ban építették, a termelést 2005-ben állították le. Az épület 1915-ben egyszer már leégett.

Teljesen összedőlhet a békéscsabai malom

Infostart

Már érkeznek a felajánlások a kedden leégett István malom felújításához. Egyelőre bizonytalan az épület sorsa.

Szakértőcsoport összehívását kezdeményezték a leégett békéscsabai malom ügyében – mondta Herczeg Tamás, a térség parlamenti képviselője. A testület felállítását Takács Árpád kormánymegbízott javasolta. A csoport műemlékvédelmi szakemberekből, építészekből, statikusokból, mérnökökből áll, akik fölmérik az István malom állapotát a tűzvész után – írja a Körös Hírcentrum.

Elképzelhető, hogy a kormány is nyújt támogatást a felújításhoz, erről a parlamenti képviselő Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel tárgyalt. Ez ügyben Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkárral is egyeztettek.

Az épület közösségi célú hasznosítását tervezték a tulajdonosokkal. Az elmúlt hónapokban intenzív munka folyt ez ügyben, amit a tűz most megállított.

„Nagyon sok kérdés vetődik fel a malom épülete ügyében és nagyon sokan ajánlottak fel valamiféle támogatást”

- mondta Herczeg Tamás. Kifejtette, hogy Gyula polgármestere is segítségnyújtásáról biztosította, és magánszemélyek is adakoznak, van olyan, aki 150 ezer forintot ajánlott fel. A képviselő 200 ezer forinttal segít.

Újságírói kérdésre, miszerint van-e az épületnek biztosítása, Herczeg Tamás elmondta, valószínűleg van, de hogy ez milyen típusú, azt majd csak a tulajdonosok tudják megmondani.

A tulajdonos újjáépítésben gondolkodik

Az István-malom tulajdonosai mindent elkövetnek annak érdekében, hogy "a város legszebb, ikonikus épülete ismét eredeti állapotában pompázzon" - közölte az épületet tulajdonló István Malom Kft. képviselője.

Hégely Sándor elmondta, hogy komoly terveik voltak az épület hasznosítására, és kedden este a helyszínen követte, hogyan "porladnak szét az álmaik". "Végig azért izgultam, hogy ne legyenek személyi sérülések, s hogy ne omoljon össze az épület" - mondta, hozzátéve, hogy a napot építész szakemberekkel való konzultációkkal töltötte, és

végig arról tárgyaltak, hogyan lehetne újjáépíteni a malmot.

Emlékeztetett arra, hogy az első gőzmalom 166 éve épült, majd a 19. század második felében bővítették. A malom 1915-ben egyszer már leégett, azután nyerte el a mostani formáját.

Ahogy arról beszámoltunk, kedd délután gyulladt ki a békéscsabai István malom. A tüzet estére tudták eloltani, a munkálatokban 15 gépjármű és több mint 60 tűzoltó vett részt. A malom főépületének tetőszerkezete és belső szerkezeti elemei teljesen megsemmisültek, a szélben gyorsan terjedő tűzben a malom egyik kiszolgáló épületének tetőszerkezete is kigyulladt, majd le is égett. A belvárosban található ipari műemlék mind a hat szintjének födémszerkezete beszakadt.

Az Építészfórum információi szerint a malom falai még állnak, de erősen megdőltek, ami a felsőbb szinteken nagyjából egy méteres eltérést jelent az eredeti állapothoz képest így

félő, hogy az épület összedől,

illetve, hogy a falak statikai állapota miatt az épületet vissza kell bontani.

Az épület több mint száz éve, 1915-ben egyszer már a tűz martaléka lett.

Nyitókép: MTI/Lehoczky Péter
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018