eur:
394.65
usd:
369.54
bux:
65342.31
2024. április 23. kedd Béla

Vagyonvisszaszerzés: milliárdokat talált a rendőrség tavaly

Vagyonelkobzás: futballstadiont, Fabergé-tojást és milliós értékű lovakat is zár alá helyezett már a rendőrség.

Tavaly 15,4 milliárd forint értékben hajtott végre kényszerintézkedést a rendőrség vagyonvisszaszerzés során – közölte a Világgazdaság kérdésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata.

A magyar bűnelkövetőknél 2008-ban 4,8 milliárd forintot találtak, tíz év alatt tehát csaknem megháromszorozódott ez az összeg.

A tavalyi eredmény mintegy felét a Készenléti Rendőrség Nyomozó Irodához tartozó Vagyon-visszaszerzési Hivatal (VVH) hozta, amely hétmilliárd forintot gyűjtött be a lefoglalások útján. Ez utóbbi összeg 281 vagyonvisszaszerzési eljárás során gyűlt össze, amelyben 590 természetes és 142 jogi személy volt érintett.

A VVH országos illetékességű szervezet, ugyanakkor nemzetközi bűnügyekkel összefüggő feladatokat is végez a jelenlegi hetven fölötti létszámával, amely elsődlegesen gazdaságvédelmi és pénzmosási ügyekben tapasztalt nyomozókból került ki. A szervezet közvetlen együttműködésben áll az Európai Unión belül működő hasonló intézményekkel, amelyeket az ARO fog össze, illetve az unión kívüli fennhatósággal bíró Camden vagyonvisszaszerzési informális hálózattal.

A VVH titkos nyomozással igyekszik felszámolni a maffiacsoportok anyagi hátterét a bűncselekményekkel szerzett, valamint a jogtalan vagyongyarapodásból származó javak felkutatásával és zárolásával.

A VVH a megalakulása óta több mint 203 milliárd forint összegben hajtott végre vagyonvisszaszerzést mintegy 2400 természetes és ezer jogi személlyel összefüggésben.

Az eljárások során futballstadiont, szállodát, dematerializált milliárdos értékpapír-portfóliót és többfajta kriptovalutát is zár alá vettek - tájékoztatta a lapot a rendőrség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×