INFORÁDIÓ 
2019. augusztus 23. péntek
Bence

vagyonvisszaszerzés

rendőrség

készenléti rendőrség nyomozó iroda

Vagyonvisszaszerzés: milliárdokat talált a rendőrség tavaly

Infostart

Vagyonelkobzás: futballstadiont, Fabergé-tojást és milliós értékű lovakat is zár alá helyezett már a rendőrség.

Tavaly 15,4 milliárd forint értékben hajtott végre kényszerintézkedést a rendőrség vagyonvisszaszerzés során – közölte a Világgazdaság kérdésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata.

A magyar bűnelkövetőknél 2008-ban 4,8 milliárd forintot találtak, tíz év alatt tehát csaknem megháromszorozódott ez az összeg.

A tavalyi eredmény mintegy felét a Készenléti Rendőrség Nyomozó Irodához tartozó Vagyon-visszaszerzési Hivatal (VVH) hozta, amely hétmilliárd forintot gyűjtött be a lefoglalások útján. Ez utóbbi összeg 281 vagyonvisszaszerzési eljárás során gyűlt össze, amelyben 590 természetes és 142 jogi személy volt érintett.

A VVH országos illetékességű szervezet, ugyanakkor nemzetközi bűnügyekkel összefüggő feladatokat is végez a jelenlegi hetven fölötti létszámával, amely elsődlegesen gazdaságvédelmi és pénzmosási ügyekben tapasztalt nyomozókból került ki. A szervezet közvetlen együttműködésben áll az Európai Unión belül működő hasonló intézményekkel, amelyeket az ARO fog össze, illetve az unión kívüli fennhatósággal bíró Camden vagyonvisszaszerzési informális hálózattal.

A VVH titkos nyomozással igyekszik felszámolni a maffiacsoportok anyagi hátterét a bűncselekményekkel szerzett, valamint a jogtalan vagyongyarapodásból származó javak felkutatásával és zárolásával.

A VVH a megalakulása óta több mint 203 milliárd forint összegben hajtott végre vagyonvisszaszerzést mintegy 2400 természetes és ezer jogi személlyel összefüggésben.

Az eljárások során futballstadiont, szállodát, dematerializált milliárdos értékpapír-portfóliót és többfajta kriptovalutát is zár alá vettek - tájékoztatta a lapot a rendőrség.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018