INFORÁDIÓ 
2020. február 23. vasárnap
Alfréd

debrecen

vasút

felújítás

Zsuzsit daruval kellett a levegőbe emelni

Zsuzsit daruval kellett a levegőbe emelni

Infostart

Kamionokra tették és felújítani vitték a Zsuzsi Erdei Vasút két személykocsiját.

Debrecenben egy nagy darus autó segítségével a Zsuzsi Erdei Vasút két ütött-kopott, rozsdás, többtonnás, zöld személyszállító kocsiját leemelték a sínekről és kamionok platójára tették, majd elindították őket Hódmezővásárhelyre, s ott teljes körű felújításon fognak átesni - írja a haon.hu.

Ezzel folytatódik a kisvonat márciusban megkezdett korszerűsítése, melynek részeként egy gőz- és egy dízelmozdonyt már ugyancsak felújításra küldtek. A Közlekedési Múzeum tulajdonában lévő, 2006 óta Debrecenben zakatoló fekete Zsuzsi gőzmozdonyt a városban, a dízelt Dombóváron hozzák helyre.

A Zsuzsi Erdei Vasutat mintegy 772 millió forintból korszerűsítik. A pálya helyrehozása várhatóan május közepén kezdődik, és a tervek szerint októberben fejeződik be.

A most elküldött egyik vasúti személykocsi 1960-ban készült a MÁV Debreceni Járműjavítójában, azóta mindig a Zsuzsi vonalán közlekedett. Eredetileg 950 milliméteres nyomtávra készült, ám a pályát később 760-asra szűkítették, így azt is átalakították. A másik kocsit 1949-ben, Győrben gyártották. Attól különleges, hogy a peronja nyitott.

Mivel mindkét 45 férőhelyes kocsi üzemképtelen, teljesen újjáépítik. Az eredeti, fapados elrendezést állítják helyre, kályhafűtéssel. Olyanok lesznek, mint új korukban, a 60-as években voltak.

A felújítás idején nem közlekedik a kisvonat, de az ősz vége felé, a tél elején már egyebek mellett szüreti és Mikulás-különjáratot szeretnének indítani.

Nyitókép: Haon.hu/Molnar Peter
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018