eur:
392.43
usd:
367.51
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Haon.hu/Molnar Peter

Zsuzsit daruval kellett a levegőbe emelni

Kamionokra tették és felújítani vitték a Zsuzsi Erdei Vasút két személykocsiját.

Debrecenben egy nagy darus autó segítségével a Zsuzsi Erdei Vasút két ütött-kopott, rozsdás, többtonnás, zöld személyszállító kocsiját leemelték a sínekről és kamionok platójára tették, majd elindították őket Hódmezővásárhelyre, s ott teljes körű felújításon fognak átesni - írja a haon.hu.

Ezzel folytatódik a kisvonat márciusban megkezdett korszerűsítése, melynek részeként egy gőz- és egy dízelmozdonyt már ugyancsak felújításra küldtek. A Közlekedési Múzeum tulajdonában lévő, 2006 óta Debrecenben zakatoló fekete Zsuzsi gőzmozdonyt a városban, a dízelt Dombóváron hozzák helyre.

A Zsuzsi Erdei Vasutat mintegy 772 millió forintból korszerűsítik. A pálya helyrehozása várhatóan május közepén kezdődik, és a tervek szerint októberben fejeződik be.

A most elküldött egyik vasúti személykocsi 1960-ban készült a MÁV Debreceni Járműjavítójában, azóta mindig a Zsuzsi vonalán közlekedett. Eredetileg 950 milliméteres nyomtávra készült, ám a pályát később 760-asra szűkítették, így azt is átalakították. A másik kocsit 1949-ben, Győrben gyártották. Attól különleges, hogy a peronja nyitott.

Mivel mindkét 45 férőhelyes kocsi üzemképtelen, teljesen újjáépítik. Az eredeti, fapados elrendezést állítják helyre, kályhafűtéssel. Olyanok lesznek, mint új korukban, a 60-as években voltak.

A felújítás idején nem közlekedik a kisvonat, de az ősz vége felé, a tél elején már egyebek mellett szüreti és Mikulás-különjáratot szeretnének indítani.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×