INFORÁDIÓ 
2020. április 8. szerda
Dénes

személyi igazolvány

jogosítvány

igazolvány

Új típusú, elektronikus személyazonosító igazolványok az első új típusú okmány átadása alkalmából tartott sajtótájékoztatón a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalában 2016. január 11-én. Az okmányt elektronikus aláírásra is lehet használni, valamint az a TAJ-kártya és az adóazonosító igazolvány funkcióit is ellátja.

Korszakos változás jön jogosítvány- és személyiigazolvány-ügyben

Infostart

Akár anélkül is lehet majd autót vezetni, hogy érvényes jogosítványunk nálunk lenne, illetve közeleg az idő, hogy a személyi igazolvány bankkártyaként is funkcionáljon - a lakcímkártya pedig felesleges lehet majd.

A családokat érintő hivatali eljárások jelentős egyszerűsítésére készül a kormány - olvasta ki a szerdai Magyar Közlönyből a Portfolio.hu.

A rövid kormányhatározatból kiderül, az újszülöttek életkezdési támogatását (ez az az összeg, amit Start értékpapírszámlára helyez a kincstár, ami Babakötvény vásárlása esetén hozzáadódik a befektetésekhez) 2020. január elsejétől hivatalbóli okmányellátással és az alanyi jogon járó családtámogatások automatikus igénylésének biztosításával támogatják.

A belügyi tárca is kapott feladatot, annak kell utánajárni, hogy a jogosítvány fizikai kiállítása nélkül megvalósítható-e a vezetői jogosultság zavartalan gyakorlása. Ennek kidolgozásában a Magyar Vöröskereszt működhet közre.

Emellett automatizálhatják az elhalálozáskori hivatali teendőket is.

A feladatokat április 30-ig elő kell készíteniük az illetékes tárcáknak.

A személyi igazolványt is tovább fejlesztik, a pénzügyi tárcának csaknem 100 millió forintot kell félretennie arra, hogy a lakcímadatokat és a személyi adatokat valamilyen módon megjelenítsék a személyiben, a jegybank bevonásával pedig a bankkártyakénti használat irányába is lépéseket kell tenni - erre május vége a határidő.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018