eur:
395.11
usd:
364.38
bux:
65561.62
2024. március 19. kedd Bánk, József
Új típusú, elektronikus személyazonosító igazolványok az első új típusú okmány átadása alkalmából tartott sajtótájékoztatón a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalában 2016. január 11-én. Az okmányt elektronikus aláírásra is lehet használni, valamint az a TAJ-kártya és az adóazonosító igazolvány funkcióit is ellátja.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Korszakos változás jön jogosítvány- és személyiigazolvány-ügyben

Akár anélkül is lehet majd autót vezetni, hogy érvényes jogosítványunk nálunk lenne, illetve közeleg az idő, hogy a személyi igazolvány bankkártyaként is funkcionáljon - a lakcímkártya pedig felesleges lehet majd.

A családokat érintő hivatali eljárások jelentős egyszerűsítésére készül a kormány - olvasta ki a szerdai Magyar Közlönyből a Portfolio.hu.

A rövid kormányhatározatból kiderül, az újszülöttek életkezdési támogatását (ez az az összeg, amit Start értékpapírszámlára helyez a kincstár, ami Babakötvény vásárlása esetén hozzáadódik a befektetésekhez) 2020. január elsejétől hivatalbóli okmányellátással és az alanyi jogon járó családtámogatások automatikus igénylésének biztosításával támogatják.

A belügyi tárca is kapott feladatot, annak kell utánajárni, hogy a jogosítvány fizikai kiállítása nélkül megvalósítható-e a vezetői jogosultság zavartalan gyakorlása. Ennek kidolgozásában a Magyar Vöröskereszt működhet közre.

Emellett automatizálhatják az elhalálozáskori hivatali teendőket is.

A feladatokat április 30-ig elő kell készíteniük az illetékes tárcáknak.

A személyi igazolványt is tovább fejlesztik, a pénzügyi tárcának csaknem 100 millió forintot kell félretennie arra, hogy a lakcímadatokat és a személyi adatokat valamilyen módon megjelenítsék a személyiben, a jegybank bevonásával pedig a bankkártyakénti használat irányába is lépéseket kell tenni - erre május vége a határidő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×