eur:
392.51
usd:
366.02
bux:
66653.29
2024. április 25. csütörtök Márk
Bajnai Gordon volt miniszterelnök, a tanács elnöke az Együtt-PM országos politikai tanácsának ülésén a fővárosi Corner Rendezvényközpontban 2014. október 19-én.MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Nyitókép: MTI / Szigetváry Zsolt

Bajnai Gordon: kell egy másik néppárt, akkor is, ha eddig ez nem sikerült

Az eddigi utolsó magyarországi szocialista kormány feje éppen tíz éve lépett hivatalba, ennek kapcsán jelent meg egy új könyv, amelynek bemutatóján a volt kormányfő is felszólalt.

Frontsebészet címmel jelent meg könyv a Magyarországon éppen tíz éve - egy esztendeig - regnált Bajnai-kormányról. A pénteki bemutatón - amelyen számtalan egykori kormánytag és ma is aktív ellenzéki politikus is ott volt - maga a volt kormányfő beszélt, elmondva, a feladatot végrehajtották, megmentették a csődtől az országot.

Visszaemlékezése szerint

azért vállalta el a feladatot a "miniszterelnöki casting" során, mert "ha tudod a megoldást, nem mondhatsz nemet"

- olvasható a hvg.hu beszámolójában. "Találtam a kormányomba 12 mesterlövészt, akik értettek ahhoz, amit csináltak" - tette hozzá.

Tíz év távlatából is úgy ítéli meg, jó volt, hogy nem tartottak előre hozott országgyűlési választást, ez esetben ugyanis mindenki ígérgetni meg kampányolni kezdett volna a cselekvés helyett, a válság pedig ezt "nem bírta volna ki".

A tizenkét "mesterlövész" egyikét,

Balázs Pétert például bevásárlás közben zavarta meg a kérdéssel: lenne-e külügyminiszter?

Szerinte "a gyors sikerek legitimálták a kormányt", Tom Cruise-hoz hasonlítva magát a Mission: Impossible-ben.

A Fidesz 2010-es kétharmados választási győzelme miatt nem tartja magát felelősnek,

hisz nem népszerű pártot kellett csinálnia, hanem "megmenteni az országot".

Arról is elmondta a véleményét, hogyan lehetne leváltani ma a Fideszt.

Szerinte egy másik néppártra van szükség, akkor is, ha ezt eddig nem sikerült létrehozni.

A könyvbemutatón elmondta, tiszteli Soros Györgyöt, aki a "saját eszével és tehetségével lett sikeres pénzügyi szereplő, vagyonát pedig társadalmi célokra is fordította".

Bajnai Gordon ma ideje kétharmadát külföldön tölti, ami segít neki abban, hogy "megértse azt, ami Magyarországon történik".

Előzőleg a 168 Órának adott interjújában - esetleges visszatéréséről - elmondta: "ha tudok tenni valamit valamilyen poszton, akkor azt meg fogom tenni".

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:18
×
×
×
×