eur:
392.17
usd:
366.53
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Az Európai Parlament (EP) plenáris ülése Strasbourgban 2019. március 26-án. A testület 410:192 arányban megszavazta az évenkénti kétszeri óraátállítás gyakorlatának 2021-es megszüntetését. A határozat értelmében azok az uniós országok, amelyek a nyári időszámítás megtartása mellett döntenek, 2021 márciusában állítanák át utoljára az órát, a téli időszámítást preferálók pedig 2021 októberében. Az EP-nek a kérdésben meg kell állapodnia a tagállami kormányokat tömörítő Európai Tanáccsal.
Nyitókép: MTI/EPA/Patrick Seeger

Idén is felbukkanhat a korábbi EP-választási aláírásgyűjtések hibája

Az eddigi adatok szerint 25 párt szeretne indulni a május 26-i európai parlamenti választáson, de még csak háromnak sikerült összegyűjtenie az ehhez szükséges 20 ezer aláírást. 2014-ben a 37 jelentkezőből végül 8 tudta megméretni magát.

A Nemzeti Választási Bizottság kedden délutánig 25 pártot, 3 pártlistát és 105 jelöltet vett nyilvántartásba. Elsőként a Fidesz-KDNP, a Jobbik és a Momentum adta le az induláshoz szükséges 20 ezer aláírást.

A többi pártnak április 23-ig van ideje arra, hogy megtegye ezt

– mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Pálffy Ilona, az NVI vezetője. Hipermarketek parkolóiban csak akkor gyűjthető aláírás, ha a tulajdonos erre engedélyt ad – tette hozzá.

A Választási Iroda három nap alatt megvizsgálja, hogy a leadott ajánlóívek megfelelnek-e a szabályoknak (például nem másolatok), és összeveti a rajtuk szereplő információkat a központi névjegyzék adataival. Kisebb eltérések még beleférnek: ha például valaki nem tünteti fel a második keresztnevét vagy a doktori címét, rövidítést használ vagy helyesírási hibát vét, attól még érvényes lesz az aláírása.

Az ajánlóíveket annak a pártnak is vissza kell vinnie a választási irodába, amelyik nem tudta összegyűjteni az induláshoz szükséges 20 ezer aláírást, különben laponként 1000 forintos bírságot szabnak ki rá – hívta fel a figyelmet Pálffy Ilona.

Egy állampolgár több pártot is ajánlhat, de mindegyiket csak egyszer. Ezzel a 2014-es EP-választáson is sok baj volt

– idézte fel a Nemzeti Választási Iroda vezetője. Akkor több pártnak azért nem jött össze a 20 ezer aláírás, mert több duplikált kitöltés is volt benne.

A 2014-es EP-választáson a Nemzeti Választási Bizottság 37 pártot vett nyilvántartásba, de csak nyolc tudott listát állítani. A pártoknak tehát most bőven van teendőjük, de néhány határidőről a szavazóknak is érdemes tudniuk:

  • az Európai Unión kívüli lakcímmel rendelkező állampolgárok regisztrációja május 2-án zárul.
  • A más uniós tagállam polgárai május 10-ig kérhetik a felvételüket a névjegyzékbe.
  • A külképviseleteken történő szavazásra május 17-ig kell jelentkezni,
  • akadálymentes szavazóhelyiséget május 22-ig,
  • mozgóurnát pedig a szavazás napján, május 26-án délig igényelhetnek.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×