INFORÁDIÓ 
2019. június 26. szerda
János, Pál

a nap hírei

eu-csúcs

brexit

A brexit határidejének halasztásáról tárgyalnak az uniós tagállami vezetők - a nap hírei

Infostart

Csak akkor vesz részt az ellenzéki főpolgármesteri előválasztáson Puzsér Róbert, ha az LMP és a Jobbik is része lehet az ellenzéki összefogásnak. Csatlakozott a főváros az országos elektronikus jegyrendszerhez.

Megkezdődött az Európai Unió tagállami vezetőinek rendkívüli csúcsértekezlete, amelynek egyetlen napirendi pontja a brit kilépési határidő újbóli halasztása. A londoni kormány június 30-ig terjedő hosszabbítást kért, míg az Európai Tanács elnöke akár egy évig tartó halasztást javasolhat a brexitre. Ha tagállamok elutasítják Theresa May indokait a további halasztásra, akkor az Egyesült Királyság pénteken megállapodás nélkül, szabályozatlan módon távozik az Európai Unióból.

A brexitről, az európai gazdaság gyengüléséről és az európai parlamenti választási kampányról beszélt a kereszténydemokrata pártokat tömörítő politikai szövetség brüsszeli tanácskozásán Orbán Viktor miniszterelnök. A Fidesz elnöke szerint a 3 meghatározó kérdés közül a britek kiválásáról semmi biztosat nem lehet tudni. Az európai gazdasággal kapcsolatban úgy vélte: aggodalomra ad okot a nagyobb tagállamok teljesítményének lassulása. Az EP-választással összefüggésben azt mondta: a felmérések szerint az Európai Néppártnak a mostaninál kevesebb képviselője lesz majd.

Csak akkor vesz részt az ellenzéki főpolgármesteri előválasztáson Puzsér Róbert, ha az LMP és a Jobbik is része lehet az ellenzéki összefogásnak - jelentette ki Ungár Péter az LMP képviselője. A politikus az InfoRádió Aréna című műsorában az ellenzéki szavazók jogos elvárásának nevezte, hogy kialakuljon az önkormányzati választáson egy olyan felállás, hogy minden kormánypárti jelölttel szemben egyetlen ellenzéki jelölt induljon.

Júniustól már mobiltelefonnal is lehet majd jegyet venni a reptéri buszokra, szeptembertől pedig minden BKV-járatra lehet elektronikus jegyeket és a bérletek vásárolni - közölte a főpolgármester. Tarlós István azután beszélt erről, hogy a belügyminiszterrel aláírta a szerződést a főváros csatlakozásáról a Nemzeti Elektronikus Jegyrendszer Platformhoz. Elmondta: az új Fővárosi Integrált Viteldíjbeszedési Elektronikus Rendszer előnye, hogy a MÁV és a Volán rendszereivel is kompatibilis lesz.

Május elsejétől a Belügyminisztériumhoz kerül a társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkárság - jelentette be a belügyminiszter. Pintér Sándor a romák világnapja alkalmából szervezett rendezvényen közölte: a terület továbbra is a miniszterelnök közvetlen irányítása alatt marad, a szakmai munkáért pedig miniszterelnöki biztosként Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke felel.

Az Uzsoki utcai kórház főigazgatója, Ficzere Andrea lett a Magyar Kórházszövetség új elnöke. A szervezet egri kongresszusának megnyitóján Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kijelentette: lezárult a népegészségügyi program előkészítése. Hozzátette: a kabinet a teljes finanszírozási rendszer átalakítására készül.

Újra benyújtja a parlamentnek a Párbeszéd korábban készített nemzeti rákmegelőzési programról szóló határozati javaslatát az MSZP-Párbeszéd szövetség. Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke a nemzeti rákellenes nap alkalmából azt mondta: Magyarországon évente körülbelül 33 ezer ember hal meg daganatos betegségekben.

Megkezdődött a rendszeres vasúti konténerfuvarozás a 13 millió lakosú közép-kínai Hszian városa és Budapest között. A Kazahsztánon és Ukrajnán keresztül vezető 7000 kilométeres Selyemúton a tervek szerint ezentúl hetente érkeznek a magyar piacra szánt kínai termékek vasúton.

Az Egyesült Királyságban pénzügyi támogatást nyújt a kormány a hátrányos helyzetű, például fogyatékossággal élő uniós állampolgárok letelepedését segítő civil szervezeteknek. A belügyminiszter úgy fogalmazott: a mintegy 200 ezret érintett rengeteget adott Nagy-Britanniának, és a kormány szeretné, ha mindannyian maradnának a Brexit után is.

Izraelben csökkent a kormányzó Likud párt előnye a parlamenti választáson a Kék-Fehér párttal szemben, de várhatóan mégis ismét Benjamin Netanjahu alakíthat kormányt. A szavazatok csaknem teljes feldolgozottsága alapján a Likudnak, illetve a Beni Ganz és Jaír Lapid vezette Kék-fehér ellenzéki centrista pártnak egyaránt 35 képviselője lesz a knesszetben.

Kubában a parlament ünnepi ülésén iktatták törvénybe az ország új alkotmányát. Az új alapokmány korlátozottan, de elismeri az utóbbi években végrehajtott piacgazdasági reformokat, anélkül, hogy lemondana a szocializmusról és az egypártrendszerről Kubában.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018