eur:
393.15
usd:
366.94
bux:
66511.18
2024. április 25. csütörtök Márk
Orbán Viktor miniszterelnök (fent, b2) és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (fent, b) az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. március 18-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor levelet küldött a külföldön élő magyaroknak

Levelet küldött az Európai Unión kívül élő magyar állampolgároknak Orbán Viktor. A miniszterelnök egyebek közt arra hívja fel a figyelmet, hogy mostantól az Európai Parlamenti szavazáson is részt vehetnek a közösség területén kívül élő állampolgárok.

Az Európai Tanács javaslata alapján a magyar jogrendszerbe is bekerült az a módosítás, melynek értelmében a magyar lakóhellyel nem rendelkező állampolgárok aktív szavazójoggal bírnak majd a május 26-i európai parlamenti választáson – mondta az InfoRádiónak Tóth Erik. A Nézőpont Intézet elemzője tájékoztatott: a miniszterelnök levele tájékoztat a megváltozott körülményekről, majd azokat az európai uniós jelszavakat fogalmazta meg, amelyet a kormánypártok és személyesen Orbán Viktor a legfontosabbaknak tart, végül pedig szavazásra buzdítja a választópolgárokat.

A szakértő szerint 5-15 ezer olyan magyar állampolgár lehet, akik magyarországi lakhellyel nem rendelkeznek, de élnének szavazati joggal.

Ez a szám az eredményeket érdemben nem befolyásolja majd, de a részvétel függvényében egy-egy párt számára – különös tekintettel a kormánypártokra – fontos lehet – tette hozzá.

Tóth Erik azt is elmondta: a magyar külképviseletek tudják a külföldön élő magyar állampolgárok lakcímét, ennek az információnak a tudatában kézbesítik a leveleket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Kapott egy pofont a forint az amerikai adatra

Kapott egy pofont a forint az amerikai adatra

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×