eur:
394.02
usd:
365.66
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Fáklyás felvonulás a romák elleni sorozatgyilkosság áldozataira emlékező rendezvényen Budapesten 2019. február 23-án. Tíz éve ezen a napon lőttek le Tatárszentgyörgyön egy roma kisfiút az édesapjával együtt.
Nyitókép: Kovács Attila

Így emlékeztek romagyilkosságok áldozataira

Tíz éve éppen ezen a napon lőttek le Tatárszentgyörgyön egy roma kisfiút az édesapjával együtt.

A romák elleni sorozatgyilkosság áldozataira emlékeztek Budapesten.

A résztvevők a II. János Pál pápa téren gyűltek össze, a szervezők - roma civil szervezetek, nemzetiségi önkormányzatok és aktivisták - zenét és verset egyaránt tartalmazó műsorral is készültek. Az áldozatoknak elhelyezett emléktáblát lepleztek le, amelynek közelében koszorúkat, virágokat, gyertyákat helyeztek el.

Ezt követően a résztvevők fáklyákkal a Deák Ferenc térre vonultak: az ott található evangélikus templomban a program szerint istentiszteletet mutattak be a sorozatgyilkosság áldozataiért.

A II. János Pál pápa téren Csóka János Pál, a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke azt mondta, hogy fontos felvállalniuk a cigányságukat. Úgy fogalmazott, hogy tíz éve a vészkorszak eseményeihez hasonlók történtek, "elkezdték levadászni népünk tagjait". Ez nem történhet meg többször - jelentette ki.

Hidvégi Balogh Attila, a RomNet főszerkesztője szerint 2007 végén "hadrendbe állt és megkezdte menetelését a cigányokkal szembeni gyűlölet", amikor egyenruhások vonultak fel Tatárszentgyörgyön. "Szárnyat bontott a kirekesztő retorika" - vélekedett.

A cselekményeket felidézve jelezte, hogy a támadók sörétes fegyvereket, Molotov-koktélokat vetettek be.

Mindenre emlékezni kell, mert fontos történelmi események zajlottak - hangoztatta Hidvégi Balogh Attila.

A RomNet főszerkesztője arról is beszélt, hogy továbbra sem lehet tudni, kik voltak az ötletadók, valamint kik pénzelték a támadókat.

Setét Jenő, az Idetartozunk Egyesület elnöke többször hangsúlyozta, hogy nem felejtenek, és ezt a néhány száz fős tömeg elismételte.

Nem lehet megfeledkezni az embertelenségről, a gyávaságról - mondta, hozzátéve: öröm, hogy Európa sok országában együttéreznek velük, hasonló megemlékezéseket tartva.

Korábban az Emberi Erőforrások Minisztériumának munkatársai koszorút helyeztek el a Tatárszentgyörgyön tíz éve meggyilkolt áldozatok sírjánál.

A tárca a szombati közleményében emlékeztetett arra, hogy 2008-2009-ben kilenc településen támadtak rasszista indítékból romákra. A gyilkosságsorozatban hatan meghaltak.

A Demokratikus Koalíció (DK) szombaton azt közölte, soha nem felejthetik el, hogy az elvakult gyűlölet, kirekesztés, a rasszizmus milyen következményekkel járhat. "Soha nem felejthetjük el, hogy ártatlanoknak kellett meghalniuk az uszítás miatt. A DK elítéli a kirekesztő viselkedést. Az európai magyarok nem gyűlölködnek, a hazafiak nem tűrik a gyűlöletbeszédet, a szélsőséges nézeteket" - írták.

A Párbeszéd a tragédia évfordulóján közölte, a párt mindig is elkötelezett híve volt a társadalmi megbékélésnek, a romák integrációjának és az összetartó társdalom eszméjének. A társadalmi csoportok közügyekből való kirekesztését, a "szeretet-teljes integrációnak" csúfolt szegregációt és a kizárólag politikai hasznot célzó gyűlöletkeltést elfogadhatatlannak tartják - hangsúlyozták

A Liberálisok közleményben szólították fel a kormányt, hogy nyilvánítsa nemzeti gyásznappá a tatárszentgyörgyi romagyilkosság napját.

"Február 23-a nem csupán a roma magyarok, egy társadalmi kisebbség tragédiája, hanem az egész magyar nemzeté. Fontos, hogy évről évre emlékeztessünk minden magyar állampolgárt arra az eseménysorozatra, mely összesen hat ártatlan roma honfitársunk halálához vezetett, és melyek mögött kizárólag az előítéletek, a rasszizmus, a kirekesztés és a gyűlölet állt" - olvasható a közleményben.

A Kúria 2016 januárjában jogerősen megállapította a vádlottak bűnösségét: hárman tényleges életfogytiglant kaptak, a negyedrendű vádlottra pedig 13 év fegyházbüntetést szabtak ki.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×