INFORÁDIÓ 
2020. március 30. hétfő
Zalán

légszennyezettség

szmog

levegő

Egy turista fényképez a szmogos, ködös időben a Lánchíd budai hídfője közelében 2017. február 15-én. Budapesten ismét elrendelte Tarlós István főpolgármester a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, miután a mérőállomásokon a szálló por légszennyezettségi szintje február 13-án három, 14-én pedig négy mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.

Budapesten "csak" egészségtelen, négy városban veszélyes a levegő minősége

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

A szálló por koncentrációja meghaladja az egészségügyi határértéket a fővárosban, azonban van, ahol rosszabb a helyzet. Szigeti Tamás, a Nemzeti Népegészségügyi Központ levegőhigiénés szakértője az InfoRádióban elmondta: rosszabb a helyzet, mint a korábbi években.

A fűtési időszakban elsődlegesen a helytelen lakossági fűtés az, ami problémát okoz a levegőben - mondta el az InfoRádióban Szigeti Tamás, a Nemzeti Népegészségügyi Központ levegőhigiénés szakértője.

"Az elmúlt napokban folyamatosan romlott a levegő minősége, a hétfői nap folyamán Kecskeméten, Nyíregyházán, Miskolcon és Putnokon is veszélyes volt a levegő minősége"

- mutatott rá.

További 8 településen egészségtelen volt - ilyen településnek számít a főváros is -, 8 egyéb településen pedig kifogásolt. Ez azt jelenti, hogy ezeken a településeken az adott gázok koncentrációja meghaladta az egészségügyi határértéket.

Szigeti azt kell, hogy mondja, a jelenség mostanában igen gyakori, minden fűtési szezonban van ilyen, azonban az idei évben rendszeres, hogy egészségtelen vagy veszélyes a levegő minősége.

"Nem csak a gyermekeknél, időseknél és a légúti megbetegedésekben szenvedőknél, hanem az egészségeseknél is jelentkeznek tünetek, köhögés, nehéz légzés, könnyezés, és

hosszú távon a légszennyezettség hozzájárul a szív- és érrendszeri, légzőszervi betegségek kialakulásához, illetve a központi idegrendszerre és az immunrendszerre is káros hatással van"

- írta le Szigeti Tamás.

Azt javasolja, kerüljük a helytelen fűtési módokat és használjuk a tömegközlekedést a légszennyezés csökkentéséért. Szellőztetés gyanánt azt javasolja, rendszeresen legyen és lehetőleg gyorsan, kereszthuzattal.

Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Kapcsolódó hang

Veszélyes a levegőminőség - Szigeti Tamás
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018