eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere sajtótájékoztatót tart az egészségügyben történt változásokról és eredményekről az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2019. január 14-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kásler Miklós az ápolói bérek emelését ígérte

A magyar ápolók napja alkalmából ismertette Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az egészségügyi dolgozók bérfejlesztésére tett kormányzati lépéseket. A tárcavezető beszámolója alapján 2022-ig mintegy 70 százalékkal nő az ápolók bére, illetve 8,5 milliárd forintból újulhatnak meg a nővérszállók.

Az ápolók a magyar egészségügyi ellátórendszer legfontosabb szereplői, munkájukat nem lehet eléggé megbecsülni – jelentette ki Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. Elismerése jeléül a kormány átfogó bérfejlesztési programba kezdett, amely 2022-ig 72 százalékos emelkedést fog eredményezni az egészségügyi szakdolgozók, a védőnők és a nem egészségügyi felsőfokú végzettségű dolgozók fizetésében – mondta el a tárcavezető.

„Ebben az évben történik egy 8 százalékos béremelés, a következő év januárjában 14 százalékkal, majd az év végén 20 százalékkal és 2022-ben 32-30 százalékkal emelkedik a jövedelmük”

– árulta el a tárcavezető.

Kásler Miklós elmondta továbbá: nem csak a béremelés elengedhetetlen a megbecsültséghez, hanem például a lakhatási körülmények javítása is. Ezért a kormány 8,5 milliárd forintot fog fordítani az elkövetkezendő időszakban a már meglévő nővérszállók felújítására, illetve újak építésére.

Arra a kérdésre, hogy elengedő-e a szakdolgozói létszám, és megbecsültnek érzi-e az ápolókat, a miniszter azt válaszolta: jelentős béremelések történtek a magyar egészségügyi ágazatban, de nem biztos, hogy belátható időn belül „utol tudjuk érni a nyugat-európai országok bérszintjét”.

Kásler Miklós hozzátette: a múlt héten tették közzé az üres álláshelyek számáról szóló dokumentumot, amelyből az a kedvező tendencia látszik, hogy 20-30 százalékkal több orvos dolgozik most, mint tíz éve, és hasonló a helyzet az ápolók esetében is. A tárcavezető szerint az ápolói létszám elegendő a magyar betegek ellátásához, a szakembergárda megtartásához szükséges lépések „az utolsó pillanatban, de határozottan megtörténtek”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×