INFORÁDIÓ
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia

kásler miklós

magyar ápolók napja

emberi erőforrások minisztériuma

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere sajtótájékoztatót tart az egészségügyben történt változásokról és eredményekről az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2019. január 14-én.

Kásler Miklós az ápolói bérek emelését ígérte

A magyar ápolók napja alkalmából ismertette Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az egészségügyi dolgozók bérfejlesztésére tett kormányzati lépéseket. A tárcavezető beszámolója alapján 2022-ig mintegy 70 százalékkal nő az ápolók bére, illetve 8,5 milliárd forintból újulhatnak meg a nővérszállók.

Az ápolók a magyar egészségügyi ellátórendszer legfontosabb szereplői, munkájukat nem lehet eléggé megbecsülni – jelentette ki Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. Elismerése jeléül a kormány átfogó bérfejlesztési programba kezdett, amely 2022-ig 72 százalékos emelkedést fog eredményezni az egészségügyi szakdolgozók, a védőnők és a nem egészségügyi felsőfokú végzettségű dolgozók fizetésében – mondta el a tárcavezető.

„Ebben az évben történik egy 8 százalékos béremelés, a következő év januárjában 14 százalékkal, majd az év végén 20 százalékkal és 2022-ben 32-30 százalékkal emelkedik a jövedelmük”

– árulta el a tárcavezető.

Kásler Miklós elmondta továbbá: nem csak a béremelés elengedhetetlen a megbecsültséghez, hanem például a lakhatási körülmények javítása is. Ezért a kormány 8,5 milliárd forintot fog fordítani az elkövetkezendő időszakban a már meglévő nővérszállók felújítására, illetve újak építésére.

Arra a kérdésre, hogy elengedő-e a szakdolgozói létszám, és megbecsültnek érzi-e az ápolókat, a miniszter azt válaszolta: jelentős béremelések történtek a magyar egészségügyi ágazatban, de nem biztos, hogy belátható időn belül „utol tudjuk érni a nyugat-európai országok bérszintjét”.

Kásler Miklós hozzátette: a múlt héten tették közzé az üres álláshelyek számáról szóló dokumentumot, amelyből az a kedvező tendencia látszik, hogy 20-30 százalékkal több orvos dolgozik most, mint tíz éve, és hasonló a helyzet az ápolók esetében is. A tárcavezető szerint az ápolói létszám elegendő a magyar betegek ellátásához, a szakembergárda megtartásához szükséges lépések „az utolsó pillanatban, de határozottan megtörténtek”.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

Kásler Miklós az ápolói bérek emelését ígérte
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018