INFORÁDIÓ 
2020. július 15. szerda
Henrik, Roland

csókay andrás

műtét

pataky gergely

hudák istván

Magyar orvosi bravúr: fejüknél összenőtt sziámi ikreket választanak szét

Magyar orvosi bravúr: fejüknél összenőtt sziámi ikreket választanak szét

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota

Egy magyar orvoscsapat – Csókay András, Pataki Gergely és Hudák István – választ szét egy fejénél összenőtt bangladesi sziámi ikerpárt. Múlt héten az egyik szakember már két operációt elvégzett, amelyekkel előkészítette az április végi és a szeptemberi további műtéteket.

Csókay András agysebész az InfoRádióban elmondta, hogy Hudák István endovaszkuláris (érpályán belüli) idegsebész végezte el a speciális beavatkozást a sziámi ikreken. Ő olyan

forradalmian új módszert dolgozott ki agyi érdaganatok és egyéb érképződmények kezelésében, ami joggal világhírűvé tette.

Csókay András először novemberben találkozott a bangladesi sziámi ikerpárral, majd imádkozás közben jutott eszébe, hogy Hudák Istvánt kellene felkérni a komplikált műtéti beavatkozásra. Az ikreknél az a legkritikusabb, hogy az agyi vénás keringésük közös, össze van kötve. Azt gondolta, hogy Hudák István le tudná zárni az agyi nagy vénát érpályán keresztül.

Magyar orvosi bravúr: fejüknél összenőtt sziámi ikreket választanak szét

Hudák 3 hónapig gondolkodott azon, hogy elvállalja-e a műtétet, majd múlt vasárnap együtt elutaztak Bangladesbe. Az idegsebész először egy három órás diagnosztikus műtétet csinált, ahol felmérte a vénás közös érpályákat, majd másnap egy bravúros öt órás műtét következett, ahol lezárta a közös nagy és a 24 kisebb közös vénát is, úgy, hogy majd az agysebész sikeresen leválaszthassa az agyat a koponyától.

Magyar orvosi bravúr: fejüknél összenőtt sziámi ikreket választanak szét

Csókay András elmondta, most minden készen áll a következő a műtéthez, de még így is nagyon kockázatos lesz a folytatás, amibe az ikrek bele is halhatnak. „E nélkül viszont semmikép sem mertem volna belevágni sem én, sem a Pataky Gergely kollégám, aki a plasztikai sebészeti részét viszi. De

a legfontosabb az az erős imaháttér, amit megkapunk a barátoktól, ismerősöktől”

– mondta el Csókay András. Hozzátette, hogy április végén lesz egy bőrszövet-tágító műtét, majd a végső beavatkozás szeptemberre várható.

Magyar orvosi bravúr: fejüknél összenőtt sziámi ikreket választanak szét

Az agysebész elárulta, Pataki Gergellyel közösen 2001-ben alapították meg a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítványt. Az alapítványon belül Pataki hat bangladesi égéssebészeti, Csókay pedig három nigériai idegsebészeti missziót szervezett idáig, majd Csókay tavaly novemberben csatlakozott a bangladesi misszióhoz, ahol találkozhatott a sziámi ikerpárral. Az agysebész elmondta, hogy borzalmas körülmények vannak a dél-ázsiai országban, ezért nagy munkával ki kell harcolni a komplikált műtéthez a legmegfelelőbb körülményeket.

Kapcsolódó hang

Magyar orvosi bravúr: fejüknél összenőtt sziámi ikreket választottak szét
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018