eur:
392.58
usd:
366.06
bux:
66765.27
2024. április 25. csütörtök Márk
Az amerikai Országos Repülésügyi és Űrkutatási Hivatal, a NASA által 2019. február 3-án közreadott dátummegjelölés nélküli légi felvétel az antarktiszi Thwaites-gleccserről.  Amerikai kutatók a föld egyik legnagyobb gleccsere alatt egy megdöbbentően nagy, mintegy tíz kilométer hosszú, négy kilométer széles és 350 méter mély üreget fedeztek fel, amely az elmúlt három évben keletkezhetett; a beszivárgó sós tengervíz olvaszthatta ki. A kutatók számításai szerint 14 milliárd tonnányi jég olvadt el itt észrevétlenül.
Nyitókép: MTI/EPA/NASA/OIB/Eremy Harbeck

A korábbinál sokkal riasztóbb hírek érkeztek a vízszintemelkedésről

Nagyobb lehet az évszázad végére a világtengerek szintjének emelkedése, mint ahogyan azt az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete, az IPCC korábbi jelentésében megállapította. Ezért már dolgoznak a különjelentésen – mondta az InfoRádióban Ürge-Vorsatz Diána, a testület egyik alelnöke.

Három témában dolgozik külön jelentésen az IPCC, az egyik a tengerszint emelkedése és a jégsapkák olvadása, a másik a földhasználat fenntarthatósága, az elsivatagosodás jelensége, a harmadik pedig az üvegházhatású gázok katasztereinek a módszertana.

A Kyodo News japán hírügynökség a tengerszint emelkedéssel foglalkozó különjelentés részeredményeit szivárogtatta ki, információik szerint az eddig az IPCC szerint előre jelzett 0,98 méteres növekedés helyett 1,3-es növekedés várható. Az adatokat Ürge-Vorsatz Diána a testület egyik alelnöke nem tudta megerősíteni az InfoRádiónak, de elmondta,

valóban sokkal gyorsabb a jégolvadás, mint azt korábban gondolták.

A most nyilvánosságra került információk a jelenleg átmeneti állapotban lévő munkaanyagok kiszivárogtatásából származnak – tájékoztatott. Mint mondta: négy körben bírálják az ilyen jelentéseket, ebből egyelőre kettőn vannak túl.

A szakértő kiemelte:

az utóbbi negyven év alatt elolvadt az északi-sarki jégsapka 3/4-e. De nem a vízen úszó északi sarki jégtakaró olvadása, hanem a szárazföldi jég tengerbe omlása okozza a tengerszint növekedést.

Mind a Grönlandi, mind az Antarktiszi jégréteg folyamatosan és egyre jobban borjadzik, azaz hatalmas jéghegyek csúsznak a tengerbe, ezzel növelve a vízszintet – hívta fel a figyelmet Ürge-Vorsatz Diána. Az éghajlatkutató hozzátette,

egyre több tudós véli úgy, hogy ez a nagymértékű olvadás már visszafordíthatatlan.

A jég jelentős olvadásakor a víz nem csak a jégtakaró tetején folydogál, hanem az alá is bekerül, így megindul a jég kiürülése. Egyes kutatók éppen ezért félnek attól, hogy Grönland és az egyik antarktiszi medence jégtakarója instabillá vált, ezek kiürülése már akkor sem megállítható, ha sikerülne leállítani a bolygó melegedését – magyarázta a szakértő. Előbbi elolvadása 7, utóbbié 6 méter tengerszint-emelkedést fog okozni. Ez több száz év alatt következik majd be.

Az éghajlatkutató hozzátette: milliárdok laknak a tengerparti területeken vagy a nagy folyók torkolatainak közelében, sok itt a mezőgazdasági terület is, így

a vízszintemelkedés, a talajvizet és az ivóvizet is elszennyező sós víz betörése hatalmas gazdasági károkat és életterület-vesztést okoz.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:18
×
×
×
×