INFORÁDIÓ 
2020. április 2. csütörtök
Áron

kötelezettségszegési eljárás

magyarország

ausztria

munkavállalás

családtámogatás

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára beszédet mond a Görögkatolikus Ifjúsági Centrum és Kollégium avató- és felszentelő ünnepségén Edelényben 2018. július 13-án.

Novák Katalin: forduljon bírósághoz, aki nem kapja meg az osztrák családtámogatást

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota

Azok az Ausztriában dolgozó magyarok, akiket hátrányosan érint az ott bevezetett új családtámogatási rendszer, egyénenként is kérhetnek jogorvoslatot az uniós bíróságtól – hívta fel a figyelmet a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. A magyar kormány emellett mindent megtesz az osztrák jogszabály visszavonásáért, amely miatt az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást is indított Ausztria ellen.

Ausztriában is dolgoznak más EU-s tagállamból – így Magyarországról is – érkező állampolgárok, akik eddig ugyanúgy megkaptak minden családtámogatást, mint az osztrákok. Az új szabályozás szerint azonban a külföldi munkavállaló nem részesül automatikusan ebből a szociális hozzájárulásból, ha a gyerekei más tagállamban élnek – mondta az InfoRádiónak Novák Katalin. A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hozzátette: ebben az esetben – a jogszabály értelmében – indexálás alá esik, melynek lényege, hogy a származási ország életszínvonalát megvizsgálva határozzák meg a családtámogatást.

A kormány szerint ez az intézkedés ellentétes az uniós normákkal és nagy mértékben sérti a magyar munkavállalók érdekeit

– hangsúlyozta az államtitkár. Ausztriával szemben éppen ezért kötelezettségszegési eljárás is indult, melyet a magyar kormány kezdeményezett. Novák Katalin hozzátette: a V4-es országok összefogtak az ügyben, és mások is csatlakoztak hozzájuk.

Az illetékes biztos tavaly év végén jelezte, hogy lépni fog, a magyar kormány pedig most értesült, a bizottság megindította az eljárást.

Bár az uniós szervek átlagos intézkedési idejéhez képest gyorsan lépett az Európai Bizottság, mégis megkésett a reakció, hiszen az osztrák jogszabály hatályba lépett – emelte ki az államtitkár.

Az érintett munkavállalók egyénileg fordulhatnak jogorvoslatért, és uniós szinten elindíthatják a kereseteket – tette hozzá.

Nyitókép: Vajda János

Kapcsolódó hang

Kötelezettségszegési eljárás indult Ausztria ellen a magyar kormány javaslatára
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018