eur:
392.85
usd:
366.21
bux:
66895.9
2024. április 25. csütörtök Márk
Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára beszédet mond a Görögkatolikus Ifjúsági Centrum és Kollégium avató- és felszentelő ünnepségén Edelényben 2018. július 13-án.
Nyitókép: Vajda János

Novák Katalin: forduljon bírósághoz, aki nem kapja meg az osztrák családtámogatást

Azok az Ausztriában dolgozó magyarok, akiket hátrányosan érint az ott bevezetett új családtámogatási rendszer, egyénenként is kérhetnek jogorvoslatot az uniós bíróságtól – hívta fel a figyelmet a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. A magyar kormány emellett mindent megtesz az osztrák jogszabály visszavonásáért, amely miatt az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást is indított Ausztria ellen.

Ausztriában is dolgoznak más EU-s tagállamból – így Magyarországról is – érkező állampolgárok, akik eddig ugyanúgy megkaptak minden családtámogatást, mint az osztrákok. Az új szabályozás szerint azonban a külföldi munkavállaló nem részesül automatikusan ebből a szociális hozzájárulásból, ha a gyerekei más tagállamban élnek – mondta az InfoRádiónak Novák Katalin. A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hozzátette: ebben az esetben – a jogszabály értelmében – indexálás alá esik, melynek lényege, hogy a származási ország életszínvonalát megvizsgálva határozzák meg a családtámogatást.

A kormány szerint ez az intézkedés ellentétes az uniós normákkal és nagy mértékben sérti a magyar munkavállalók érdekeit

– hangsúlyozta az államtitkár. Ausztriával szemben éppen ezért kötelezettségszegési eljárás is indult, melyet a magyar kormány kezdeményezett. Novák Katalin hozzátette: a V4-es országok összefogtak az ügyben, és mások is csatlakoztak hozzájuk.

Az illetékes biztos tavaly év végén jelezte, hogy lépni fog, a magyar kormány pedig most értesült, a bizottság megindította az eljárást.

Bár az uniós szervek átlagos intézkedési idejéhez képest gyorsan lépett az Európai Bizottság, mégis megkésett a reakció, hiszen az osztrák jogszabály hatályba lépett – emelte ki az államtitkár.

Az érintett munkavállalók egyénileg fordulhatnak jogorvoslatért, és uniós szinten elindíthatják a kereseteket – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×