INFORÁDIÓ 
2020. június 1. hétfő
Tünde

pápa

gripen

modern városok program

A Brit Királyi Légierő (RAF) Eurofighter Typhoon kiképző repülőgépe (b) és a Magyar Légierő JAS-39 Gripen vadászrepülőgépe a Flying Sword brit-magyar közös harcászati kiképzés nyilvános napján a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison 2018. augusztus 2-án.

Elköltöztetik a magyar vadászgépeket

Infostart
Újabb cikkünk a témában:

A Modern Városok program részeként a kecskeméti légibázist vegyes (katonai és polgári) használatú repülőtérré fejlesztik. A beruházás idején – legalább fél évig – Pápán állomásoznak majd a magyar pilóták és vadászgépek.

Bár a magyar felségjelű vadászgépek áthelyezését a honvédelmi tárca megerősítette, bővebb információt nem közöltek, „mivel a projekt tervezési fázisban van”. A költözést azonban tényként jelentette ki Ugrik Csaba dandártábornok, a kecskeméti 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka is a napokban – közölte a Kisalföld.

A gyakorló- és kiképzőrepülések mellett a pápai bázisrepülőtérről látják majd el a készenléti szolgálatot is. A Gripenek tavasz közepe előtt nem kerülnek Pápára, ugyanis – a lap információi szerint – a magyar pilóták május elején Litvániában vesznek részt gyakorlaton. Ezután kezdődhet a költözés.

A lap emlékeztet: itthon több hetes, nemzetközi hadgyakorlaton 2016-ban és 2017-ben vettek utoljára részt a magyar Gripenek. A délszláv válság óta nem tartottak olyan jelentős katonai légi műveleteket Magyarországon, mint 2016-ban. Akkor amerikai F16-os vadászgépek és pilótáik magyar Gripenekkel közösen szálltak a magasba.

Másfél éve pedig a brit királyi légierő pilótái is leszálltak Pápán egy nemzetközi hadgyakorlat részeként. Mindkét NATO-hadgyakorlat kimondatlanul is erődemonstráció volt Moszkvának az orosz-ukrán konfliktus miatt. Az ilyen volumenű, összetett harcászati műveletek sok pénzbe kerülnek. A tetemes költségeket akkor a NATO állta.

Nyitókép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018