eur:
395.88
usd:
365.04
bux:
65570.85
2024. március 19. kedd Bánk, József
A Brit Királyi Légierő (RAF) Eurofighter Typhoon kiképző repülőgépe (b) és a Magyar Légierő JAS-39 Gripen vadászrepülőgépe a Flying Sword brit-magyar közös harcászati kiképzés nyilvános napján a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison 2018. augusztus 2-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Elköltöztetik a magyar vadászgépeket

A Modern Városok program részeként a kecskeméti légibázist vegyes (katonai és polgári) használatú repülőtérré fejlesztik. A beruházás idején – legalább fél évig – Pápán állomásoznak majd a magyar pilóták és vadászgépek.

Bár a magyar felségjelű vadászgépek áthelyezését a honvédelmi tárca megerősítette, bővebb információt nem közöltek, „mivel a projekt tervezési fázisban van”. A költözést azonban tényként jelentette ki Ugrik Csaba dandártábornok, a kecskeméti 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka is a napokban – közölte a Kisalföld.

A gyakorló- és kiképzőrepülések mellett a pápai bázisrepülőtérről látják majd el a készenléti szolgálatot is. A Gripenek tavasz közepe előtt nem kerülnek Pápára, ugyanis – a lap információi szerint – a magyar pilóták május elején Litvániában vesznek részt gyakorlaton. Ezután kezdődhet a költözés.

A lap emlékeztet: itthon több hetes, nemzetközi hadgyakorlaton 2016-ban és 2017-ben vettek utoljára részt a magyar Gripenek. A délszláv válság óta nem tartottak olyan jelentős katonai légi műveleteket Magyarországon, mint 2016-ban. Akkor amerikai F16-os vadászgépek és pilótáik magyar Gripenekkel közösen szálltak a magasba.

Másfél éve pedig a brit királyi légierő pilótái is leszálltak Pápán egy nemzetközi hadgyakorlat részeként. Mindkét NATO-hadgyakorlat kimondatlanul is erődemonstráció volt Moszkvának az orosz-ukrán konfliktus miatt. Az ilyen volumenű, összetett harcászati műveletek sok pénzbe kerülnek. A tetemes költségeket akkor a NATO állta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×