eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszterjelölt érkezik kinevezés előtti meghallgatására az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának ülésére az Országgyűlés Irodaházában 2018. május 14-én.
Nyitókép: Bruzák Noémi

Tárgyalnak Palkovics Lászlóval az MTA intézeteinek igazgatói

Mégis találkozni fognak a Magyar Tudományos Akadémia intézetvezetői Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel. A tárcavezető az MTA finanszírozása körül kialakult nézeteltéréseket kívánja a csütörtöki találkozón elsimítani.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a múlt hónapban jelentette be: tárcája megállapodott a Magyar Tudományos Akadémiával, dologi kiadásait a jövőben az intézmény önmaga fogja finanszírozni. „A zavartalan munkavégzést illetően a kutatók munkabérét a kormány minden hónapban biztosítani fogja” – ígérte, hozzátéve: egy hétfői tárgyaláson abban maradtak, hogy a működési költséget az akadémia biztosítja.

A tárcavezető kijelentését azonban Lovász László, az MTA elnöke cáfolta, szerinte ilyesmiben nem állapodtak meg. „A miniszter úr az akadémiai kutatóhálózat első negyedévi finanszírozását – eredetileg az egészet, most már csak a dologi részét – vissza kívánja tartani, arra való hivatkozással, hogy ha ez nem történne, akkor az akadémia nem csinálna semmit. Én azt hiszem, hogy

egy ilyen lépés méltatlan az akadémiához is és a kormányhoz is”

– fogalmazott.

Az MTA-elnök arra kérte az innovációs minisztert: szabadítsa fel az akadémia eddig zárolt, első negyedéves költségvetését. Erre azonban nem került sor: a minisztérium január elsejével kezdődően visszatartja az MTA-nak alaptámogatásként járó költségvetési pénzeket. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint „minden szükséges forrás és eszköz az akadémia rendelkezésére áll ahhoz, hogy” kutatóhálózata működőképes maradjon.

Az Index értesülései szerint azonban a forrásmegvonás következtében a kutatóintézetek még a rezsit sem tudják majd a hó végén kifizetni. A portálnak nyilatkozó akadémiai forrás szerint az innovációs minisztérium arra akarja kényszeríteni a tudományos műhelyeket, hogy más, már elnyert európai és magyar pályázati pénzekből finanszírozzák dologi kiadásaikat.

Ezzel azonban az akadémia törvényt sértene.

A Népszava értesülései szerint az innovációs miniszter végül – a nézeteltérések rendezése érdekében – magához hívatta a kutatóintézetek igazgatóit. Bár a lap értesülései szerint az intézetvezetők aggályosnak találták, hogy mindez Lovász László MTA-elnök megkerülésével történt, egy hétfői ülésen úgy határoztak: a nem hivatalos látogatás törvényes, s végül elfogadták a meghívást. A kutatóintézetek főigazgatói csütörtökön látogatnak el Palkovics László innovációs és technológiai miniszterhez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×