INFORÁDIÓ
2023. február 7. kedd
Rómeó, Tódor

itm

mta

kutatóhálózat

pályázat

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) épülete, valamint a Lánchíd a főváros V. kerületében.  MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!

Negyvenöt milliárdra pályáztak, de 27 milliárdos a keret

Lejárt a határidő, ameddig pályázni lehetett az Innovációs és Technológiai Minisztérium tudományfinanszírozási programjára. A keretösszegnél jóval nagyobb igényt nyújtottak be az intézmények, akadémiai kutatóhálózat nincs köztük.

Ötvenegy intézmény nyújtott be támogatási igényt a február végén lejárt határidőig a Tématerületi Kiválósági Programra - derül ki a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal közleményéből. A pályázók összesen mintegy 45 milliárd forintot igényeltek, a program keretösszege 27 milliárd forint.

A közlemény szerint a Tématerületi Kiválósági Program elsődleges célja a felsőoktatási intézmények, az állam által alapított kutatóintézetek és az akadémiai kutatóintézetek hatékony és eredményes szakmai munkájának megalapozása, illetve az ehhez szükséges támogatási rendszer kialakítása. A szakmai kiválóságra építő célzott forrásallokáció kiszámítható és fenntartható finanszírozási keretfeltételeket kíván biztosítani az intézmények számára - áll a hivatal közleményében.

Korábbi sajtóhírek szerint

az egyetemi és az állami kutatóhálózatok beadták pályázataikat, az akadémiai kutatóhálózatok azonban nem.

A MTA állásfoglalása szerint azért,

mert a 27 milliárd forintos keretösszegből szerintük 17 milliárd forint a kutatóhálózatok alapfinanszírozására az állami költségvetésbe foglalt támogatás,

amit az Innovációs és Technológiai Minisztérium az év eleje óta nem fizet ki az érintetteknek.

Lovász László, az MTA elnöke és az intézmény elnöksége korábban ahhoz a feltételhez kötötte a pályázatok benyújtását, hogy Palkovics László innovációs és technológiai miniszter írásos garanciát adjon a törvényileg előírt alapfinanszírozás biztosítására, ám ez sajtóhírek szerint a pályázati határidő lejártáig nem történt meg, így az akadémiai kutatóhálózatok nem adták be pályázataikat. Munkájukat továbbra is az MTA tartalékaiból finanszírozzák.

Közben kedden elfogadta az Országgyűlés a vagyonkezelő alapítványokról szóló törvényjavaslatot. A döntésről, amely nemcsak a Budapesti Corvinus Egyetem, hanem a Magyar Tudományos Akadémia további működését és jövőjét is érintheti, itt írtunk bővebben.

Nyitókép: Jászai Csaba

Kapcsolódó hang

Nem pályáztak az ITM-hez az akadémiai kutatóhálózatok
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018