eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
A Budapesti Corvinus Egyetem főépületének címtáblája a főváros IX. kerületében, a Fővám téren. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Csák János a Corvinus Egyetem átalakításának menetéről

Márciusra ki kell alakulnia a Budapesti Corvinus Egyetem új struktúrájának, hogy legyen idő a finomhangolásra – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az átalakításon dolgozó testület vezetője. Csák János azt is elmondta, hogy az alapítványi intézménnyé válással akár nevesebb professzorok is elérhetővé válnak, akik jelenlétükkel is javítják az iskola nemzetközi megítélését.

A Budapesti Corvinus Egyetemnek júliusra kell alapítványi működésűvé válnia. Ehhez megalakult a Corvinus Megújulásáért Felelős Projektszervezet és a munkáját segítő nyolc fős tanácsadó testület, amely héten tartja első ülését – mondta a testület vezetője. A rektor és a kancellár vezette egyetemi szervezetben megközelítőleg 100-an igyekeznek a „jövőt fölvázolni” – emelte ki Csák János.

Ezek a tervezetek, alternatívák kerülnek be a tanácsadó testület elé – tette hozzá. Mint mondta: márciusig látniuk kell az állam által létrehozott közhasznú alapítvány struktúráját, utána három hónap marad a finomhangolásra és a jogszabályoknak megfelelő változások végrehajtására. Meg kell határozni a rendelkezésre álló vagyont, és ki kell jelölni a felette rendelkező személyeket.

Július 1-jével a Innovációs és Technológiai Minisztérium átadja a fenntartói jogokat az alapítvány kuratóriumának

– mondta Csák János, hozzátéve: a Corvinus Egyetem működésében 2019-ben még nem lesz semmilyen változás. A jövő évi költségvetést idén még az állami költségvetés részeként határozzák meg, 2019 második felében pedig a szülők, hallgatók és oktatók számára is átláthatóvá teszik a 2020-ra tervezett változásokat.

A címzetes egyetemi tanár hangsúlyozta: a felvételi szisztéma nem változik, az intézmény marad az állami felvételi rendszerben. 2020-tól is ugyanannyi hallgató tud majd ingyenesen tanulni az egyetemen, mint most – emelte ki.

Csák János hozzátette: a jelenlegi államilag finanszírozott helyek helyett Corvinus-ösztöndíjak lesznek. A tervek szerint a jelenlegi kiválósági és szociális ösztöndíjat kiegészítenék a közösségért tett munka elismerését célzó ösztöndíjakkal.

A közfinanszírozás nehézségei

Egy egyetemek teljesítményét a kibocsátott hallgatók kezdőfizetésével, illetve a nemzetközi rangsorokkal mérik – mondta az átalakulási tanácsadó testület vezetője, hozzátéve: akár egy Nobel-díjas tudós érkezése is sokat javíthat egy intézmény nemzetközi megítélésén. Állami egyetemként – éves költségvetéssel – a Corvinus rektorának és kancellárjának nagyon nehéz hosszútávú gazdasági tervezés.

„A közbeszerzési rendszer folyamatainak hosszadalmassága akadályozza, hogy egy globálisan versengő iparágban gyors döntések szülessenek”

– fogalmazott, hozzátéve: a dolgozók közalkalmazotti foglalkoztatása is terhet jelent az intézmény számára.

Hogyan kérhetnénk meg egy rektort, akinek a mandátuma három évre szól, hogy készítsen egy ötéves stratégiai tervet és vállaljon felelősséget azért? – tette fel a kérdést Csák János. A kormány elhatározta, hogy egy angolszász típusú alapítványi fenntartóba tesz annyi pénzt, hogy az egyetem képes legyen 5-10 évre előre gondolkodni.

„Ma a közalkalmazotti bértábla szerint nem tudnánk elhozni a Harvadról egy professzort, szétrobbanna az a bértábla”

– vélekedett.

A Corvinus Egyetem célja 2030-ra a világ 200 és Európa 100 legjobb egyeteme közé kerülni. A címzetes egyetemi tanár szerint ez a vállalás nem is túl agresszív, de nem is könnyű. Csák János kiemelte: az intézmény a menedzsment képzésben jól teljesít mind a hazai, mind a külföldi rangsorokon, a kutatási teljesítmény viszont viszonylag gyenge. Csák János hozzátette: a Corvinus Egyetemnek a térségben is erős riválisokkal kell versenyben lennie.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×