INFORÁDIÓ 
2020. május 29. péntek
Magdolna

nat

oktatás

mta

pdsz

szűcs tamás

Diákok játszanak a tanteremben a nyíregyházi Zelk Zoltán Angol és Német Kéttannyelvű Iskolában a nyári szünet előtti utolsó tanítási napon, 2018. június 15-én. Ezen a napon véget ér a 2017/18-as tanév és megkezdődik a két és fél hónapos nyári vakáció.

Új Nemzeti Alaptanterv: az MTA és a PDSZ is halasztást kér

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Az akadémikusok egy évvel, a pedagógusok több évvel elhalasztanák az új Nemzeti Alaptanterv bevezetését. A kormány hajlik az előkészítés meghosszabbítására.

Az új Nemzeti Alaptenterv túl gyors bevezetése ellentétes hatást váltana ki - indokolta javaslatát a Magyar Tudománoy Akadémia.

A NAT korszerű, gyermekközpontú, a XI. század várható kihívásaira felkészítő folyamatokról szól, de olyan ideális iskolai körülményeket feltételez, amelyek még messze nem biztosítottak

- írják a szakértők, akik szerint a tervezet nem mutat fel átfogó emberképet, nem derül ki belőle, hogy mekkora mértékben támogatja a diplomaszerzést, az óraszámok még mindig túl magasak, és aggodalmat vált ki egyes természettudományos tantárgyak összevonásának ötlete is.

Ez utóbbiról Pléh Csaba pszichológus, nyelvész beszélt az InfoRádióban.

"Az új NAT előtérbe helyezi a kísérletezés szerepét. Ehhez az egyik oldalról nyilván több pénz kell, a másik oldalról innováció, tehát ki lehet alakítani olyan tantervi részmodulokat, amelyek könnyebbé tehetik a tantervi kísérletezés megszervezését" - fogalmazott.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének is több problémája van a tervezettel, bár vannak pozitívumai is - mondta az InfoRádióban Szűcs Tamás, az érdekképviselet elnöke.

"Legnagyobb problémája talán az, hogy a tanulók 30-40 százalékának a jelenlegi lehetőségeihez képest nem ad megoldást, tehát alternatív megoldásokra is szükség lenne, ennek nem látjuk nyomát. A differenciálással is nagyobb mértékben kellene foglalkozni. A pozitív elemek mellett összességében

a tervezet a maga tantárgyközpontúságával nem feltétlenül jelent megoldást"

- vélekedik Szűcs.

A PDSZ ezért több évvel elhalasztaná a bevezetést, és nagyobb társadalmi egyeztetést is szükségesnek tart. "A kormány azon terve, hogy 2019 szeptemberében elinduljon az új NAT, már egyre inkább szakmai nonszensz. A 2020-as bevezetés is csak nagyon szorosan képzelhető el" - vélekedtek.

A kormány is tárgyalt a héten a NAT bevezetésének késleltetéséről.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a Kormányinfón csütörtökön elképzelhetőnek nevezte, hogy a tervezettnél később lép életbe az új Nemzeti Alaptanterv.

A PDSZ még a 2020-as bevezetést is nagyon szorosnak tartaná, ha több idő lenne, az a minta- és kerettantervek kidolgozására is elegendő időt adna.

Nyitókép: MTI Fotó: Balázs Attila

Kapcsolódó hang

Az MTA és a PDSZ is véleményezte az új NAT-ot
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018