INFORÁDIÓ
2021. március 5. péntek
Adorján, Adrián

nat

nemzeti pedagóguskar

horváth péter

aréna

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke beszédet mond az NPK országos szakmai konferenciáján Budapesten, az ELTE Gömb aulájában 2017. május 22-én.

Horváth Péter: van még bőven munka a Nemzeti Alaptantervvel

Infostart / InfoRádió

A módszertani fejlesztések miatt felkészülési idő és továbbképzések szükségesek mielőtt bevezetik az új Nemzeti Alaptantervet – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Horváth Péter. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke hozzátette: a tananyag- és az óraszámok csökkentése is fontos lenne.

A Nemzeti Alaptanterv elvei helyesek, de a gyakorlati megvalósíthatósága még nem látszik. Az ismeretalapú oktatás mellett jóval nagyobb teret kell engedni a jövőben a kompetencia alapú oktatásnak és ehhez tananyagcsökkentésre, valamint felkészülési időre van szüksége a pedagógusoknak – mondta Horváth Péter. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint a fő kérdés, hogy kerettantervek mennyire bontják ki a NAT-ban szereplő fogalmakat. Ha a jelenlegihez hasonló mennyiségben kell őket átadni, akkor a pedagógusoknak nem lesz idejük a diákokkal közösen megoldani a felmerülő feladatokat.

Horváth Péter hozzátette:

a másik kulcskérdés az óraszámok csökkentése,

az új Nemzeti Alap Tantervben ennek mértéke nem elégítette ki maradéktalanul a várakozásokat. A szabadórakeret azonban összességében csökkent, „ami szintén nem annyira jó hír”.

A következő tanév elején indulnia kell az új Nemzeti Alap Tantervnek az első és ötödik osztályban, addig rendkívül sok feladat vár még a törvényhozókra és a tantestületekre egyaránt – fűzte hozzá Horváth Péter. A NAT-ból kormányrendelet lesz, majd keret-, ezt követően helyi tantervek készülnek. A legfontosabb, hogy továbbképzésen átadják az új szemléletet a pedagógusoknak.

„Nem lesz könnyű helyzetben egyetlen iskola sem, ha 2019-ben így kell indulni”

– fogalmazott, kiemelve: sok munka van még hátra.

Horváth Péter nagyon jó lehetőségnek tartja, hogy az új Nemzeti Alaptantervben bár nem vezetik be a 9. évfolyamot az általános iskolákban, de választható lesz egy úgynevezett iskolai felkészítő év, azonban ennek tananyagát, kereteit is mindössze egy év alatt kell kidolgozni – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

Nemzeti Alap Tanterv - Horvát Péter
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018