eur:
392.64
usd:
366.12
bux:
66775.82
2024. április 25. csütörtök Márk
Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke beszédet mond az NPK országos szakmai konferenciáján Budapesten, az ELTE Gömb aulájában 2017. május 22-én.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Horváth Péter: van még bőven munka a Nemzeti Alaptantervvel

A módszertani fejlesztések miatt felkészülési idő és továbbképzések szükségesek mielőtt bevezetik az új Nemzeti Alaptantervet – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Horváth Péter. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke hozzátette: a tananyag- és az óraszámok csökkentése is fontos lenne.

A Nemzeti Alaptanterv elvei helyesek, de a gyakorlati megvalósíthatósága még nem látszik. Az ismeretalapú oktatás mellett jóval nagyobb teret kell engedni a jövőben a kompetencia alapú oktatásnak és ehhez tananyagcsökkentésre, valamint felkészülési időre van szüksége a pedagógusoknak – mondta Horváth Péter. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint a fő kérdés, hogy kerettantervek mennyire bontják ki a NAT-ban szereplő fogalmakat. Ha a jelenlegihez hasonló mennyiségben kell őket átadni, akkor a pedagógusoknak nem lesz idejük a diákokkal közösen megoldani a felmerülő feladatokat.

Horváth Péter hozzátette:

a másik kulcskérdés az óraszámok csökkentése,

az új Nemzeti Alap Tantervben ennek mértéke nem elégítette ki maradéktalanul a várakozásokat. A szabadórakeret azonban összességében csökkent, „ami szintén nem annyira jó hír”.

A következő tanév elején indulnia kell az új Nemzeti Alap Tantervnek az első és ötödik osztályban, addig rendkívül sok feladat vár még a törvényhozókra és a tantestületekre egyaránt – fűzte hozzá Horváth Péter. A NAT-ból kormányrendelet lesz, majd keret-, ezt követően helyi tantervek készülnek. A legfontosabb, hogy továbbképzésen átadják az új szemléletet a pedagógusoknak.

„Nem lesz könnyű helyzetben egyetlen iskola sem, ha 2019-ben így kell indulni”

– fogalmazott, kiemelve: sok munka van még hátra.

Horváth Péter nagyon jó lehetőségnek tartja, hogy az új Nemzeti Alaptantervben bár nem vezetik be a 9. évfolyamot az általános iskolákban, de választható lesz egy úgynevezett iskolai felkészítő év, azonban ennek tananyagát, kereteit is mindössze egy év alatt kell kidolgozni – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Itt vannak a friss számok - Drága a magyar benzin?

Itt vannak a friss számok - Drága a magyar benzin?

Az Európai Bizottság adataira támaszkodva a KSH heti rendszerességgel fogja közzétenni a saját régiós üzemanyagár-rangsorát péntekenként, ami azért fontos, mert ez a statisztika fogja az alapját adni egy esetleges kormányzati beavatkozásnak az üzemanyagpiacon. A hivatal módszertanának torzító hatásai miatt mi is elvégezzük a regionális összehasonlítást, a számításba vett országok köre azonban azokra korlátozódik, amelyek valós alternatívát nyújthatnak a hazai autósok számára, ha túl drágának találnák a benzint a magyar kutakon. Vajon mekkora a különbség a két módszertan által kalkulált régiós átlagárak között, és mennyire tér el ezektől a hazai üzemanyagár?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×