eur:
392.16
usd:
366.54
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke beszédet mond a Magyar Művészeti Akadémia új irodaházának átadóünnepségén Budapesten, a VI. kerületi Andrássy úton 2018. augusztus 28-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Művészetoktatás az új NAT-ban: az MMA szerint nem jó az irány

A Magyer Művészeti Akadémia elnöke, Vashegyi György az InfoRádióval közölte, segítséget ajánlottak az új Nemzeti Alaptanterv művészetoktatási elemeinek újragondolásához.

Nyáron kapta meg véleményezésre az új Nemzeti Alaptanterv-tervezetet a Magyar Művészeti Akadémia (MMA), feladata elvégzésére 30 napja volt. Ez az idő - mint Vashegyi György elnök az InfoRádiónak elmondta - nem volt túl sok, de akadémikus és oktatási szakértőik összegyűjtötték a tervezettel kapcsolatos állásfoglalásokat, és egységesítették is azokat.

Jelenleg érvényes nemzetközi oktatásszakmai alapvetésnek tartja, hogy a személyiségfejlődés érdekében 18 éves korig a művészetoktatásnak dominánsnak kell lennie, hisz "annak mindenhez köze van", amit a gyerekek az iskolában tanulnak.

"Nekünk, a Magyar Művészeti Akadémiának nincsen jogosítványunk arra, hogy a Nemzeti Alaptantervet mint olyat, teljes egészében kritika alá vonjuk, mindennel kapcsolatban,

ami viszont a művészeteket érinti, fel kell emelnünk a hangunkat, ha szerintünk nem jó irányba mennek a dolgok"

- tette világossá Vashegyi György.

Szerinte olyan helyzetben vagyunk a magyar köznevelésben, közoktatásban, hogy

"innen csak jó irányba szabad elindulnunk".

Mint leszögezte, az MMA mindazon tagjai, akik a területhez nagyon értenek, mind egy irányban képviselik azt az álláspontot, hogy az új NAT művészetoktatásra vonatkozó része újragondolandó és újrafogalmazandó.

"A gyógyítási szándék üdvözlendő, de kapkodni nem érdemes, ha esetleg rontunk a helyzetünkön, az semmiképp nem jó"

- közölte, egyértelművé téve, hogy nem volna szerinte helyes, ha az új NAT-ot 2019-ben bevezetnék.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×