INFORÁDIÓ 
2020. május 25. hétfő
Orbán

környezetvédelem

termékdíj

műanyag

műanyag zacskó

bolt

vásárló

Műanyagzacskó-ügy: valahogy haza kell vinni a sertéshúst

Műanyagzacskó-ügy: valahogy haza kell vinni a sertéshúst

Infostart

Számos kérdést felvet a környezetvédelmi termékdíj növekedése, illetve a műanyag zacskók betiltásának tervezése. Üres reklámújságok, előre csomagolt zöldség és internetes bolti reklámok áradata jöhet.

Ránk köszönthet az áruházi magazinok világa a reklámújságoké helyett, jöhetnek a reklámok a papírzacskókon, és 85 forintról 304-re emelkedik a reklámújságok kilójának környezetvédelmi termékdíja - tudósít a Blokkk.com szakportál. Mint a cikkben olvasható, csak a papíralapú reklámhordozók után nagyságrendileg 10 milliárdos bevétel folyik be az államkasszába, az emeléssel ez rögtön a háromszorosára ugrana.

A készülő szabályozást górcső alá vevő lap már rögtön azzal is foglalkozik, mivel próbálhatják megúszni a boltok az extra kiadást. A passzusok között ugyanis olvasható egy olyan, amely szerint

az új termékdíjat akkor kell majd befizetni, ha a nyomtatott kiadvány "felületének több mint fele tartalmaz reklámot".

Innentől kezdve pedig "csak kalkuláció kérdése, hogy megéri-e egy áruházi magazint biggyeszteni a reklámok mellé mindenféle érdekességgel". (Ma a CBA és a Tesco is kínál ilyen típusú újságot.) Egy másik kibúvási lehetőség, hogy

a boltok üresen hagyják az újság felületének felét.

Amivel biztosan számolni lehet, hogy vékonyodnak az újságok, és csökken az egyes termékek reklámjának mérete is.

Az új szabályozás következménye lehet az is, hogy reklám jelenik meg a papírzacskókon, az ugyanis nem reklámhordozó.

Várható, hogy a vásárlók "bombázása" a közeli jövőben az interneten folytatódik majd.

A "csekély kibocsátású" boltok ugyanakkor megúszhatják egy 8 ezer forintos átalánnyal az adót, de ehhez 100 kiló helyett csak 25-öt engedhetnek meg maguknak az újságból. A műanyag zacskóknál és az átminősülő bevásárló-reklámtáskáknál is csökken az átalányos lehetőség.

A műanyag zacskókhoz kapcsolódó drasztikus költségnövekedést a portál szerint a boltok jövő januártól bizonyára át fogják terhelni a vásárlókra, persze csak addig, amíg meg nem tiltják ezek forgalmazását. A portál szerint teljes mértékben nem tűnhetnek el a plasztikzacskók, hiszen a krumplit vagy a sertéshúst valahogyan haza kell vinni a boltból. Erre várhatóan az lesz a megoldás, hogy a gyártók eleve becsomagolva küldik a boltokba a termékeket.

Nyitókép: Wikipedia
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018