INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 26. szombat
Jusztina, Pál

balázs géza

nyelv

stratégia

Balázs Géza: tudatos nyelvstratégiára lenne szükség

Balázs Géza: tudatos nyelvstratégiára lenne szükség

A hivatalos nyelvet szabályozó nyelvstratégiára van szükség – mondta az InfoRádiónak a Magyar Nyelv Napja alkalmából nyilatkozó nyelvész. Balázs Géza szerint egyszerűsíteni kellene a bürokratikus nyelvezetet.

Minden élő nyelv változik, minden területen – hangsúlyozta Balázs Géza, hozzátéve: a leglátványosabb a szókészlet átalakulása. „A nyelvész észreveszi a nyelvtani vagy a hangtani változásokat is” – fogalmazott. Ennek irányát nehéz meghatározni, de vannak erősebb és gyengébb befolyásoló tendenciák. Előbbiek körébe tartozik a bonyolultabbá válás, mely a bürokrácia felől jön, s jelentős tényező még a nyelvi gazdaságosság:

„minél kevesebbet, rövidebben mondjunk, de azt viszont sokszor”.

Az altendenciákat nehezebb észrevenni és bonyolultabbak: „a megszólítások világában van változás és a generációk közötti párbeszédben”.

A nyelvész szerint a nyelv alakulására külső és belső tényezők is hatással vannak. Befolyásolja a szociális és technológiai környezet, illetve a személyiségünk átalakulása, de még a környezetszennyezés is. A belső tényezők azt mutatják, mennyire képes a nyelv formakészlete leképezni a világot és modernizálódni.

„A magyar nyelv modernizációja elakadt a 19. századig, és ha nem jöttek volna Kazinczyék, ma nem beszélnénk magyarul, vagy így biztosan nem”

– fogalmazott a szakértő.

Balázs Géza hangsúlyozta: korszerű nyelvstratégiára, odafigyelésre, szervezésre és tanácsadásra van szükség. Mint mondta: spontán nyelvstratégia van, „hiszen, ha az emberek beszélnek, azok együtt szeretnének működni”. A példákat írók, színészek, politikusok és tanárok adják – tette hozzá.

A nyelvész szerint – noha ez helyén van –, egy tudatosabbra is szükség lenne, amely a köz- és hivatalos nyelvet szabályozná. A szabályoknak nem kényszert, hanem segítséget kell jelentenie – hangsúlyozta.

Nyitókép: Pexels.com

Kapcsolódó hang

Balázs Géza: tudatos nyelvstratégiára lenne szükség
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018