INFORÁDIÓ 
2019. november 18. hétfő
Jenő

turizmus

parlament

adatbázis

Minden szálláshelyet bevonnak az új magyar rendszerbe

Minden szálláshelyet bevonnak az új magyar rendszerbe

Infostart / MTI

A digitális adatszolgáltatást, a kiemelt turisztikai beruházásokat és a vendégek adatainak kezelését érinti a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló törvény módosítása, amelynek vitáját csütörtökön kezdte meg a Ház.

A turizmus további mennyiségi és minőségi fejlődését szolgálja a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló törvény módosítása - mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. A változtatás a digitális adatszolgáltatást, a kiemelt turisztikai beruházásokat, valamint a vendégek adatainak kezelését érintik - ismertette.

Az újonnan létrejövő Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ a javaslat szerint a jövőben napi adatkommunikációt tartana fenn a szálláshely-szolgáltatókkal, és a statisztikák felhasználásával átfogó, naprakész adatszolgáltatást biztosítana az érintetteknek.

A módosítás egy menetrendet is meghatároz a digitális adatszolgáltatási rendszer lépcsőzetes bevezetésére. A kisebb szálláshelyek térítésmentesen használhatják majd a szoftvert - tette hozzá.

Véleménye szerint

a turizmus fejlesztését szolgálja, hogy a szálláshelyek pontos adatokkal rendelkezzenek a vendégeikről, hogy esetleges követeléseiket érvényesíthessék.

Az adatkezelést külföldi állampolgárok esetén idegenrendészeti szempontok is indokolják - tette hozzá. A szálláshelyek a jövőben biztonságos tárhelyen rögzítik majd az adatokat, amelyekhez csak a törvényben rögzítettek férhetnek hozzá.

Kepli Lajos (Jobbik) az adatbázis veszélyeire hívta fel a figyelmet: szerinte szinte bárki hozzáférhet egy központi adatbázisból ahhoz, ki, hol és kivel nyaralt. „Ha idegenrendészeti hatása volna a javaslatnak, az mindenképpen támogatható volna” - fogalmazott.

Molnár Gyula (MSZP) azt puhatolta, melyik a javaslat azon eleme, amely "egy elterelő hadművelet", és mi a valóságos akarat. Sérelmezte, hogy

az adatkezelésbe egy újabb szervezet lép be, amely akár továbbadhatja az információkat egy gazdasági társaságnak. "Az adatbázis combosodik, önök egyre több mindent fognak látni"

- fogalmazott.

Csárdi Antal (LMP) azt mondta: az előterjesztés célja a turizmus elfoglalása. Szerinte inkább a fejlesztésre váró térségek fejlődését kellene segíteni. Úgy ítélte meg: a módosítással elismerik, hogy az adóhivatal képtelen a vállalkozások adózási gyakorlatának vizsgálatára, azt állítják, ehhez személyes adatokra van szükség. A turizmus szinte állami beavatkozás nélkül is jól működik, és amikor annak jobbítására hivatkoznak, csupán át akarják venni az irányítást a szektor felett.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018