eur:
393.77
usd:
365.37
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A hajléktalanügy és a nemzeti konzultáció is szóba került a parlamentben

A szociális ágazat béremelése, a Modern Falvak program és az európai parlamenti választás is szóba került az Országgyűlés napirend előtti felszólalásai között.

Azt követően, hogy parlament megemlékezett a közelmúltban elhunyt Molnár László volt kisgazda képviselőről, majd a szociális munka napjáról, Szabó Tímea a Párbeszéd részéről a szociális szférában dolgozók fizetésemeléséért emelt szót, illetve a kormány hajléktalan-politikáját is kritizálta. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára rámutatott, hogy idén már 230 ezer forintra emelkedett a szociális terület átlagfizetése.

A DK-s Vadai Ágnes azt kifogásolta, hogy míg Magyarországon a kormány lefaragja a lakástámogatási rendszereket, addig a Vajdaságban fejenként 3,3 millió forintot biztosítanak a határon túli magyar állampolgároknak. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára válaszában a 2010 előtti szocialista kormányok által eszközölt megszorításokra emlékeztette a Házat, és azt kérte a DK-tól, hogy ne uszítsanak magyarokat magyarok ellen.

Korózs Lajos az MSZP részéről a szociális munka napja alkalmából az ágazat munkájának fontosságára hívta fel képviselőtársai figyelmét és maga is fizetésemelést sürgetett. Rétvári Bence ismét tiszteletét fejezte ki a szociális szféra dolgozói felé és aláhúzta, hogy a tavalyi évhez képest 48 ezer forinttal nőtt az ágazat átlagos keresete.

Hohn Krisztina az LMP képviselőjeként a Modern Falvak program részleteinek bejelentését kérte számon a kormánypártoktól, amire Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára azzal felelt, hogy komplex programról van szó, amelyben a falvak népesség-megtartó erejének növelésére törekszenek.

A jobbikos Stummer János szintén a szociális dolgozók mellett állt ki, béremelést követelve számukra, amelyre Rétvári Bence megismételte, hogy a kormány mennyi többletforrást biztosított a terület számára az elmúlt években.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője az újabb nemzeti konzultáció elindítására hívta fel a képviselők figyelmét, amely a népesedési problémákra keresi a megfelelő választ. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának családügyi államtitkára maga is fontosnak tartotta a kérdőív témáját és kérdéseit.

Hende Csaba, a Fidesz részéről az ENSZ által Görögországban a menekültek számára kiadott bankkártyák nyomán úgy látta, hogy a világszervezet és az Európai Bizottság is finanszírozza az illegális migrációt. Dömötör Csaba válaszában kiemelte, hogy a tavaszi lesz a legfontosabb az eddigi európai parlamenti választások közül.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×