eur:
393.86
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Pixabay
Nyitókép: Pixabay

Spéder Zsolt: a kétkeresős családban több a gyermek

A magyar népesség harmada fogalmaz meg kettős elvárást a férfiakkal szemben, egyötödük pedig azt vallja, hogy a férfi dolga kizárólag a biztonság megteremtése - fogalmazott az InfoRádióban Spéder Zsolt, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója.

"Mára eljutottunk arra, hogy a férfiakkal szemben is kettős elvárás él" - mondta a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója utalva arra, hogy ma a férj részéről kevés, ha "csak" a keresetét adja bele a család életébe, rá, a személyére, szerepére is szükség van. Spéder Zsolt az InfoRádió Aréna című műsorában hétfőn az erről szóló magyarországi adatokat is ismertette. "Durván a népesség harmada fogalmazza meg, egyötödük pedig azt vallja, hogy a férfi dolga kizárólag a biztonság megteremtése."

Spéder elmondta,

a magyar családokat a "kétkeresős modell" jellemzi. Ideális esetben olyan egyensúlynak kell létrejönnie, amiben mindkét fél részt vesz

- vonta le a következtetést az adatok alapján.

A demográfus elmondta,

régen volt egy érdekes kapcsolat, ami azt mutatta, a hagyományos családmodellel rendelkező országokban magasabb a termékenység, és ez így is volt, a férj volt a kenyérkereső, a feleség pedig otthon volt. Ma már viszont stabilitást és kiegyenlítettebb párkapcsolatot eredményez a megváltozott modell

- tette hozzá.

"Tipikus példák a skandináv államok, ahol sokkal kiegyenlítettebb a viszony férfi és nő között, és ott ma magasabb is a gyermekszám, de Franciaország esetében is" - mondta még.

Szerinte

Magyarországon növekszik a gyermekvállalási hajlandóság, ezzel együtt csökken a születésszám.

Ez szerinte annak a következménye, hogy "gyermeket vállalni adott életkorban lehet": a gyermekszám ugyanis attól függ, hányan vannak szülőképes korban, és azoknak milyen a gyermekvállalási hajlandóságuk.

"Folyamatosan csökken a szülőképes nők száma, évjáratonként 20 ezerrel kevesebben vannak"

- ismertette a számok nyelvén.

Az igazgató összefoglalóan azt mondta, hiába nő a gyermekvállalási hajlandóság, ha az egy kisebb létszámú generációra esik.

A népesség-előreszámítás esetében több modellel is dolgozik a kutatóintézet: ha egy teljes termékenységi arányszámot feltételezünk, akkor jól kiszámítható, hogy hányan fognak születni 20 év múlva.

"Ma megvannak azok a lányok, gyerkőcök, akik 20 év múlva 30 évesek lesznek, ami a gyermekvállalási gyakorlat csúcsa"

- fejtegette Spéder Zsolt, aki szerint

40 év múlva 9 millióra csökkenhet hazánk népessége, de 8 millió alatt van az "alapváltozat",

a 9 millió egy optimista becslés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×