eur:
392.52
usd:
365.92
bux:
66783.97
2024. április 25. csütörtök Márk

Orbán Viktor: hatalmas utat tettek meg a magyar-kínai kapcsolatok - a nap hírei

A kormányfő szerint minden várakozást felülmúlt a magyar-kínai kapcsolatok fejlődése. A héten Indul a gyermekes családok támogatásáról szóló nemzeti konzultáció. Lemondott a hulladékkezelő ZöldHíd Kft-t működtető önkormányzati társulás éléről Gémesi György. A nap legfontosabb hírei november 5-én.

A kormányfő szerint minden várakozást felülmúlt Magyarország és Kína kapcsolatainak fejlődése az utóbbi egy évtizedben.Orbán Viktor a kínai államfővel tartott kétoldalú megbeszélésén úgy fogalmazott: hatalmas utat tettek meg a magyar-kínai kapcsolatok. Az egyeztetésen kiemelték a Belgrád-Budapest vasútvonal építését, a kínai elnök Hszi Csin-ping üdvözölte a magas minőségű magyar agrártermékek kínai importját.

Közvetlen repülőjárat indul Budapest és Sanghaj között.A külgazdasági és külügyminiszter közölte: jövő nyártól, várhatóan heti négy alkalommal közlekedik majd a világ hetedik legnagyobb légitársasága, a China Eastern közvetlen járata a magyar főváros és Sanghaj között.

Ismét lehet magyar baromfit exportálni Kínába - jelentette be az agrárminiszter. Az ázsiai országban tárgyaló Nagy István elmondta: az intézkedés elsősorban a vizi szárnyasokat érinti, de a szakemberek dolgoznak azon, hogyan lehetne azt a többi baromfira is kiterjeszteni. Hangsúlyozta, a kínai piac nagysága olyan lehetőségeket teremt a magyar termelőknek, amely sehol nincs meg a világban.

Indul a gyermekes családok támogatásáról szóló nemzeti konzultáció a héten, a posta a napokban megkezdi a kérdőívek kézbesítését - jelentette be a családügyi államtitkár. Novák Katalin azt mondta, a kérdések között szerepel a legalább négy gyermeket nevelő nők számára a főállású anyaság intézményének bevezetése, a gyerekeket nevelő családoknak járó támogatások kétharmados védelmének biztosítása, továbbá a beteg gyereküket otthon ápoló családtagok támogatása.

A KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója szerint a magyar népesség harmada fogalmaz meg kettős elvárást a férfiakkal szemben, ötödük pedig azt vallja, hogy a férfi dolga kizárólag a biztonság megteremtése. Spéder Zsolt a népesedési folyamatokat bemutató jelentésről az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: bár Magyarországon növekszik a gyermekvállalási hajlandóság, ezzel együtt csökken a születésszám.

Lemondott a hulladékkezelő ZöldHíd Kft-t működtető önkormányzati társulás éléről Gémesi György.Gödöllő polgármestere az InfoRádióban közölte: utódja megválasztásáig szakértőket kérnek föl, hogy kiderüljön, ki a felelős a kialakult helyzetért. Gyenes Szilárd, a Zöld Híd Kft. megbízott ügyvezető igazgatója korábban az InfoRádiónak elmondta: október 26-ától a cég beszünteti a hulladékszállítást, mert nem kapta meg az eddig elvégzett munka fedezetét a nemzeti hulladékgazdálkodási holdingtól. Gémesi György hangsúlyozta: a ZöldHíd Kft. 1,1 milliárd forinttal kapott kevesebbet a szükségesnél.

Várhatóan közösen készül a jövő évi európai parlamenti választásra az MSZP és a Párbeszéd - jelentette be a Párbeszéd társelnöke. Karácsony Gergely közölte: a szövetség kampányának egyik kulcstémája az Európai Ügyészséghez való csatlakozás lesz. Tóth Bertalan MSZP-elnök azt mondta: az Európai Csalás Elleni Hivatal elmúlt időszakban indított vizsgálatából kiderült, hogy a miniszterelnök családja is érintett uniós források eltüntetésében.

Visszalépett az Európai Szocialisták Pártjának csúcsjelöltségétől Maroš Šefčovič. A szlovák politikus döntésével a holland Frans Timmermans lett az egyedüli jelölt, és ha a szocialisták nyernék a jövő évi európai parlamenti választást, ő lehetne az Európai Bizottság következő elnöke.

Németországban folytatni akarják a kormányzati együttműködést a kereszténydemokraták és a szociáldemokraták. Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke kiemelte: pártja vezetésének meggyőződése, hogy a koalíciós szerződés alapján tovább kell folytatni a kormányzást. Andrea Nahles, az SPD elnöke pártja vezetőségének tanácskozása azt mondta: nem került szóba a koalíció felbontása.

Németországban nyugdíjazták az alkotmányvédelmi hivatal vezetőjét, mert a kormány szerint elfogadhatatlan kijelentéseket tett. Hans-Georg Maassen kétségbe vonta, hogy augusztusban külföldiek elleni hajtóvadászat zajlott Chemnitzben, miután halálra késeltek egy német állampolgárt. Egy nyilatkozatában pedig naivnak nevezte a berlini szövetségi kormány biztonság-, és bevándorlási politikáját.

Újabb népszavazást követel a brit uniós tagságról több mint másfélezer brit jogász. Nyílt levelükben az aláírók megkérdőjelezték a két évvel ezelőtti referendum érvényességét, mondván, akkor nem lehetett tudni, milyen feltételekkel távozhat Nagy-Britannia az unióból. Szerintük a tárgyalások lezárása után ismét meg kellene kérdezni a briteket: a feltételek ismeretében is támogatják-e a kilépést.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×