INFORÁDIÓ 
2020. június 2. kedd
Anita, Kármen

traffipax

véda

sebesség-ellenőrzés

Speedmarathon nemzetközi akció.

Megszólalt a szupertraffipaxok ügyében a magyar rendőrség

Infostart

Sajtóértesülés szerint évekkel az üzembe állításuk után sem használják a mindent látó mobil traffik valamennyi funkcióját.

Több mint három évvel az üzembe állításuk után sem használják a mindent látó mobil traffik valamennyi funkcióját - írja a magyarhang.org. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a lapnak küldött válaszában maga is elismerte ezt. Azt írták: döntés kérdése, illetve a feladaton és a helyszín adottságain múlik, hogy az eszközök mely funkcióit alkalmazzák.

Az úgynevezett VÉDA közúti intelligens hálózatot a balesetek számának csökkentése és a notórius szabályszegők kiszűrése érdekében építették ki uniós és hazai forrásokból. A 15 milliárd forintba kerülő rendszer megvalósításán 2012-ben kezdtek dolgozni. A rendszer része a 160 darab változtatható helyű szupertraffipax és az utak mentén elhelyezett 134 fix kamerarendszer, amelyekkel összesen 365 forgalmi sávot figyelnek.

A kamerák elvileg a sebességmérés és az ehhez kapcsolódó alapfunkciók mellett minden lényeges szabálysértést képesek észlelni. Például azt is, ha a sofőr vezetés közben telefonál, nem kapcsolta be a biztonsági övét, vagy ha áthajt a záróvonalon, piros lámpán. A mobil eszközöket a sokáig húzódó tesztidőszak után 2015 márciusában vetették be először élesben, egy évvel később pedig az állványra telepített fix kamerák is elkezdték működésüket.

A lap információi szerint a változtatható helyű traffipaxoknak azért csak az alapfunkcióit használják, mert emberi közreműködés szükséges a szabálytalanságok rögzítéséhez, az pedig csak korlátozottan áll rendelkezésre. Az ORFK egyik válaszából az is kiderül, hogy a kapukra telepített kamerák esetében sem használnak ki minden funkciót: lehetséges, hogy csak egyik vagy másik funkciót alkalmazzák.

Az ORFK egy korábbi közleményében ismertette, hogy „a bővített funkciók alkalmazásának kezdetére a rendőrség a korábbi gyakorlatának megfelelően időben fel fogja hívni az állampolgárok figyelmét”.

Nyitókép: MTI
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018