eur:
393.02
usd:
366.54
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
A Duna felszínre került medre a Margit híd margitszigeti pillére előtt. Rendkívül alacsony a Duna vízállása, Budapestnél mindössze 92 centiméter. Az alacsony vízállás rendkívül nagy károkat okoz a kereskedelmi hajózásnak, és ezáltal a mezőgazdaságnak és az iparnak is, mert leáll a szállítmányozás. Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban tovább fog apadni a folyó vízszintje.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Sorban dőlnek a rekordok a Dunán, ma jön Budapest

A Duna több pontján a valaha mért legkisebb vízállás alá süllyedt a vízszint. A fővárosi szakaszon is hamarosan megdől a negatív rekord.

Vasárnap óta dőlnek a rekordok a Duna magyarországi szakaszán, és ezen a héten még sok helyen megdől a valaha mért legkisebb vízállás rekordja - tudta meg az InfoRádió Siklós Gabriellától, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivőjétől. Vasárnap Komáromban, hétfőn Esztergomban és Pakson dőlt meg az eddigi csúcs, és az előrejelzések szerint

a budapesti vízmérce is a valaha mért legkisebb vízállást mutatja majd akár már kedden is.

Hétfő délután négy centiméterre volt az 1947-es rekordtól, ami 51 centiméter, és folyamatosan csökken a vízszint.

A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy ez csak relatív vízállás, mert sok a félreértés.

"A nagyobb folyóinkon a 19. században határozták meg a nulla pontok magasságát, egy kiválasztott év legalacsonyabb vízmagasságához rögzítették. Azóta előfordultak kisebb vízállások is, így ezeket negatív jellel jelöljük. A nulla csak egy viszonyítási pont, amelyhez képest a relatív vízállásokat határozzuk meg " - mondta Siklósi Gabriella, és hozzátette, ha Budapesten a vízállás nulla centiméter lenne, az nem jelenti azt, hogy száraz lábbal át lehet kelni a folyón, a víz mélysége még ebben az esetben is jó néhány méter.

A többi folyónk közül a Tiszán is kimondottan alacsony a vízszint, de ott nem lesz rekord, inkább csak a felső szakaszokon jellemző, hogy 20-30-40 centivel magasabb a vízszint a valaha mért legalacsonyabbnál, de a kisebb folyókon előfordulhatnak negatív rekordok, így például a Sajón, a Hernádon és a Szamoson, és egyelőre nincs is utánpótlása a víznek a vízgyűjtő területekről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×