INFORÁDIÓ
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla

duna

vízállás

rekord

siklós gabriella

A Duna felszínre került medre a Margit híd margitszigeti pillére előtt. Rendkívül alacsony a Duna vízállása, Budapestnél mindössze 92 centiméter. Az alacsony vízállás rendkívül nagy károkat okoz a kereskedelmi hajózásnak, és ezáltal a mezőgazdaságnak és az iparnak is, mert leáll a szállítmányozás. Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban tovább fog apadni a folyó vízszintje.

Sorban dőlnek a rekordok a Dunán, ma jön Budapest

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

A Duna több pontján a valaha mért legkisebb vízállás alá süllyedt a vízszint. A fővárosi szakaszon is hamarosan megdől a negatív rekord.

Vasárnap óta dőlnek a rekordok a Duna magyarországi szakaszán, és ezen a héten még sok helyen megdől a valaha mért legkisebb vízállás rekordja - tudta meg az InfoRádió Siklós Gabriellától, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivőjétől. Vasárnap Komáromban, hétfőn Esztergomban és Pakson dőlt meg az eddigi csúcs, és az előrejelzések szerint

a budapesti vízmérce is a valaha mért legkisebb vízállást mutatja majd akár már kedden is.

Hétfő délután négy centiméterre volt az 1947-es rekordtól, ami 51 centiméter, és folyamatosan csökken a vízszint.

A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy ez csak relatív vízállás, mert sok a félreértés.

"A nagyobb folyóinkon a 19. században határozták meg a nulla pontok magasságát, egy kiválasztott év legalacsonyabb vízmagasságához rögzítették. Azóta előfordultak kisebb vízállások is, így ezeket negatív jellel jelöljük. A nulla csak egy viszonyítási pont, amelyhez képest a relatív vízállásokat határozzuk meg " - mondta Siklósi Gabriella, és hozzátette, ha Budapesten a vízállás nulla centiméter lenne, az nem jelenti azt, hogy száraz lábbal át lehet kelni a folyón, a víz mélysége még ebben az esetben is jó néhány méter.

A többi folyónk közül a Tiszán is kimondottan alacsony a vízszint, de ott nem lesz rekord, inkább csak a felső szakaszokon jellemző, hogy 20-30-40 centivel magasabb a vízszint a valaha mért legalacsonyabbnál, de a kisebb folyókon előfordulhatnak negatív rekordok, így például a Sajón, a Hernádon és a Szamoson, és egyelőre nincs is utánpótlása a víznek a vízgyűjtő területekről.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Kapcsolódó hang

Rekord alacsony vízállások a Dunán
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018