INFORÁDIÓ
2021. augusztus 3. kedd
Hermina

duna

vízlépcső

vízállás

bencsik attila

Homokpadok a Dunán Bajánál 2018. október 17-én. Az augusztus óta tartó csapadékszegény időjárás miatt a folyó vízállása a magyarországi szakaszon ismét az eddig mért legkisebb értékek közelében vagy alatta alakul.

Vízlépcsőkkel lehetne megelőzni az apályokat a Dunán

InfoRádió

A következő időszakban sokkal hosszabb alacsony vízállással járó időszakra kell felkészülni a Dunán - közölte az InfoRádióban a Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetségének elnöke. Bencsik Attila szerint erre fel kell készülni, a Dunán vízlépcsőket kell építeni.

Újabb alacsony vízállási rekord született a Dunán, Budapesten 41 centimétert mértek, és érdemi csapadék továbbra sem várható. Éjszakai hajózási tilalmat vezettek be, de nappal is csak jelentősen csökkentett terheléssel járhatnak a teherhajók.

"Két hónappal ezelőtt úgy jellemeztem a helyzetet, hogy katasztrofális. És azóta csak romlott

- mondta az InfoRádióban Bencsik Attila, a Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetségének elnöke. - A Rajna és a Duna teljes szakaszán drasztikusan alacsony a vízállás. 1,1-1,2 méteres merüléssel lehet haladni, de egy hajó terhelve 2,5-2,8 méteres merülésű. Egy 1600 tonnás hajó 300-350 tonnás rakománnyal tud közlekedni, ha egyáltalán tud."

Az elnök elmondta, hogy a fuvardíjak a két-háromszorosára emelkedtek, és a szállított árumennyiség is jelentősen lecsökkent. Hetek óta várják a csapadékot, de a következő négy-öt napban nem várható jelentősebb utánpótlás, és annyira kiszáradtak a földek, hogy egy kisebb eső nem is lenne elég.

Legalább egyhetes kiadós eső segítene csak a vízálláson.

Az elmúlt időszak tapasztalatai és a jövőbeli kilátások Bencsik Attila szerint arra mutatnak, hogy a következő években-évtizedekben ez a helyzet romlani fog. A klímaváltozás következtében nagy árvizek várhatók, és ezt követően pedig hosszabb periódusú alacsony vízállású időszak.

"Erre időben fel kell készülnünk, mert a vízmegtartás, a vízgazdálkodás kulcsfontosságúvá válik, és nemcsak a hajózás, hanem az ivóvízkészlet, a mezőgazdaság, az árvízvédelem szempontjából is. A döntéshozóknak előre kell gondolkodniuk, hogyan lehet ezt megoldani.

A válasz egyszerű: víztárolók építésével, és ez a Dunán ez vízlépcsőket jelent. Enélkül hosszú távon nem lehet megoldani ezt a problémát"

- mondta az érdekképviselet vezetője.

A flották átalakításával az elnök szerint a vízi fuvarozók csak korlátozott módon tudnak a vízjárás változásához alkalmazkodni, de ez a hajózás versenyképességét jelentősen veszélyeztetné.

"A közút már így is jelentős árumennyiséget vonz el a hajózástól. Ha a hajókat igazítjuk a megváltozott körülményekhez, azzal egyértelműen a közúti áruforgalmat fogjuk növelni" - jósolta Bencsik Attila.

Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Kapcsolódó hang

Bencsik Attila: vízlépcső kell a Dunára
 
Bencsik Attila: kiesik a forgalom kétharmada
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018