eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A paksi leszerelés is téma volt a parlamentben

A kormány szerint nem lesz szükség az áram árának növelésére a jelenleg üzemelő paksi atomerőművi blokkok másfél évtized múlva esedékes leszereléséhez. A kérdés az Országgyűlés ülésén vetődött fel.

Az LMP-s Csárdi Antal vetette fel a képviselői kérdések között az Országgyűlés plenáris ülésén, hogy miképp finanszírozná a kormány a paksi blokkok leszerelését, amit bő másfél évtized múlva meg kell kezdeni. Szerinte ugyanis erre nem gyűlik elegendő fedezet az áram árába épített "atomfillérekből", amiből 30 év alatt mintegy 280 milliárd forint gyűlt össze, mivel a tudományos akadémia e költséget ezermilliárd forintos nagyságrendűre becsülte.

„Pontosan milyen kivezetési menetrenddel számol a kormányzat, honnan lesz minderre pénz? Jelentősen megemelik-e az erőmű befizetéseit, vagyis az áram árát, vagy pedig megsértve magyar és uniós jogszabályokat, jogellenesen az adófizetőkre terhelik a költségeket, hogy a paksi atom árát továbbra is olcsónak hazudhassák?” - kérdezte az ellenzéki politikus.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára válaszában rámutatott, hogy az atomenergiáról szóló törvény szerint az viseli a nukleáris fűtőanyag leszerelésének költségét, akinek a tevékenysége által az keletkezik. Szintén e jogszabály értelmében a leszerelést és a radioaktív hulladék elhelyezését a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap finanszírozza, amelynek minden évben fizet mindezért az atomerőmű, illetve annak üzemeltetője.

„A befizetés mértékét úgy kell megállapítani, hogy az teljes mértékben fedezze az atomerőmű teljes üzemideje alatt és a leszereléskor keletkező radioaktív hulladék végleges elhelyezésével, a kiégett üzemanyag átmeneti tárolásával és a nukleáris üzemanyag-ciklus lezárásával járó költségeket” - fejtette ki.

Emellett az államtitkár felhívta az ellenzéki képviselő figyelmét, hogy a Kiégett üzemanyag és radioaktív hulladék kezeléséről szóló nemzeti program nyilvános, e dokumentum tartalmazza a jelenleg üzemelő paksi blokkok leszerelési ütemét is.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×