INFORÁDIÓ
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende

duna

vízállás

szárazság

A Margit-sziget csúcsa a Margit híd déli oldalán 2018. október 16-án. Délelőtt Budapestnél 49 centiméter volt a Duna vízállása, ez 2 centiméterrel alacsonyabb, mint a valaha mért legkisebb vízszint.

Még mindig van lejjebb

Infostart / MTI

Újabb alacsony vízállási rekord született a Dunán, Budapesten 41 centimétert mértek, és érdemi csapadék továbbra sem várható.

Az elmúlt időszak csapadékszegény időjárásának következtében a magyarországi folyókon rendkívül alacsony vízszintek alakultak ki. A Dunán sorra dőlnek meg a negatív rekordok, a folyó vízszintje a Komáromtól kezdődő szakaszon alulmúlta a valaha mért legalacsonyabb értéket.

Megfeneklett hajó a Duna mellékágának árterében a felvidéki Medve határában 2018. október 16-án. Az augusztus óta tartó csapadékszegény időjárás miatt a folyó vízállása a magyarországi szakaszon ismét az eddig mért legkisebb értékek közelében vagy alatta alakul a vízmércéken.
MTI/Krizsán Csaba
Megfeneklett hajó a Duna mellékágának árterében a felvidéki Medve határában 2018. október 16-án. Az augusztus óta tartó csapadékszegény időjárás miatt a folyó vízállása a magyarországi szakaszon ismét az eddig mért legkisebb értékek közelében vagy alatta alakul a vízmércéken. MTI/Krizsán Csaba

A legfrissebb, csütörtök reggeli meteorológiai előrejelzés szerint folytatódik a csapadékszegény időjárás, az előrejelzésről itt olvashat bővebben.

A Duna jelentős részvízgyűjtőin - Inn, Traun, Enns - csak a jövő hét közepén várható jelentősebb mennyiségű, 20-25 milliméter csapadék, így a következő napokban a vízállás a jelenlegi alacsony szinten stagnál, majd a várható csapadék hatására a jövő hét második felében emelkedhet néhány centimétert.

A Tiszán a rekordok megdőlésének kisebb a valószínűsége. A Szamoson, a Sajón és a Hernádon az eddigi legalacsonyabb értékeket csak kismértékben felülmúló vízállásokat észlelnek.

Az előrejelzés szerint a következő néhány napban a Tisza részvízgyűjtőin sem várható számottevő mennyiségű csapadék. Kisebb, 5 milliméter mennyiségű csapadék várható a hét végén, amelynek hatására néhány centiméteres emelkedés valószínű. Újabb, jelentősebb mennyiségű csapadékra a jövő hét közepén van kilátás, amely újabb vízszintemelkedést okoz a jövő hét második felében.

Óriási gond ez az áruszállító cégeknek

A havi forgalom kétharmada kiesik a folyami teherfuvarozásban a Duna rendkívül alacsony vízállása miatt, - mondta az InfoRádió megkeresésére a Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetségének elnöke, aki katasztrofálisnak nevezte a helyzetet.

A szervezet első embere elmondta, hogy több százezer tonnával kevesebb árut tudnak szállítani, és annyira kiszáradtak a medrek, hogy csak egy több napig tartó, kiadós esőzés javíthatna a helyzeten, a következő egy hétben azonban ez nem várható.

Bencsik Attila arról is beszélt, hogy a jövőben sokkal hosszabb alacsony vízállással járó időszakra kell felkészülni a Dunán, ezért szerint vízlépcsőket kell építeni a folyón.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Kapcsolódó hang

Duna - kiesik a forgalom kétharmada
 
Duna - vízlépcső - Bencsi Attila
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018