eur:
389.78
usd:
363.64
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Több millió magyar él lakásszegénységben - lapszemle

A hónap közepén hatályba a közterületen életvitelszerű lakhatást jogellenessé nyilvánító rendelkezés, olcsóbb alapanyagból készülhet idén a szilvapálinka, megizzasztotta a nyár a fapadosokat - erről írnak a reggeli lapok.

A Népszava arról ír, hogy több millió magyar él lakásszegénységben, ők azok, akiket a legalapvetőbb lakhatási problémák érintenek: megfizethetőségi, lakásminőségi és energiahatékonysági, területi, illetve jogi szempontból az átlagosnál rosszabb, kiszolgáltatottabb helyzetben élnek. Közülük 1,5 millióan laknak zsúfolt, nedves, alacsony komfortfokozatú lakásokban a legtöbb esetben nincs pénzük felújítani a lakásukat. Emellett egyre szembetűnőbb az eladósodás: jelenleg nagyjából 1,4 millió háztartásnak – a háztartások harmadának – van valamilyen hitele.

A Magyar Időkben arról lehet olvasni, hogy egyre kevesebb hajléktalannak kell majd a közterületeken élnie, mivel október 15-én lép hatályba a közterületen életvitelszerű lakhatást jogellenessé nyilvánító rendelkezés, ezért a kormány 300 milliós tartalékalapot hozott létre a hajléktalanellátás támogatására. A lap szerint így egyre kevesebben élnek majd az utcákon, mert fokozatosan próbálják majd őket beterelni az ellátórendszerbe.

A Világgazdaság arról készített összeállítást, hogy október végéig költségnyilatkozatot kell küldenie a kormánynak Brüsszelbe ahhoz, hogy még idén rendezze az Európai Bizottság a 2014-2020-as uniós fejlesztések számláit. A kabinet ezért azt kéri a projektigazgatóságtoktól, hogy vasárnapig nyújtsák be a kifizetési kérelmeket.

A Portfolión arról lehet olvasni, hogy a Tesla közzétette harmadik negyedéves gyártási számait, amelyekből kiderült, hogy 80 142 autót állítottak elő, amelyből 53 239 darab volt a vállalat új modellje. Ez azt jelenti, hogy a Tesla teljesítette a saját maga által korábban adott előrejelzését, a kiszállítással viszont gondok vannak, ráadásul Kínában jelentős importvámokkal kell szembenéznie a vállalatnak.

A Magyar Idők arról közöl cikket, hogy olcsóbb alapanyagból készülhet idén a szilvapálinka, az átlagosnak mondható termésért ugyanis a tavalyinál jelentősen kevesebbet fizetnek a feldolgozók. A 30-40 forintos kilónkénti ár, amivel több esetben is találkozhattak a gazdák, a termelési költséget sem fedezte. Ezért volt olyan eset, amikor a gazda úgy döntött, inkább a fán hagyja a termést vagy elajándékozza azt.

Megizzasztotta a meleg nyár a fapadosokat – írja a Világgazdaság. A lap által megkérdezett elemzők szerint rosszul sikerült a nyári főszezon a légi közlekedésben, az alacsonyabb bevételekhez magasabb költségek társultak, a szokatlan meleg miatt kevesebben repültek Észak-Európából a déli üdülőhelyekre, emellett drágult a kerozin, és a dolgozói béreket is emelniük kellett a piaci szereplőknek. A hagyományos légitársaságokkal és a charterezőkkel szemben a fapados cégek még így is megtöltötték a gépeiket, de ehhez engedniük kellett a jegyáraikból.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×